Videnskabernes Selskab støtter europæisk opråb om akademisk frihed i USA

De seneste amerikanske restriktioner truer de helt fundamentale vilkår for akademisk frihed. AI-foto: Adobe Firefly.
Videnskabernes Selskab tilslutter sig de europæiske videnskabelige akademiers opråb om at værne om akademisk frihed i USA.

Den akademiske frihed er truet af nye globale udviklinger, der særligt bliver ført frem af USA. Præsidentielle dekreter fryser milliarder af føderale forskningsmidler, mens censur omkring klimaændringer og køn tvinger amerikanske videnskabs- og forskningsinstitutioner til at suspendere deres normale aktiviteter.

Det trækker spor over hele kloden og skaber dyb bekymring på videnskabens vegne. Sådan runger alvoren i en ny erklæring fra All European Academies (ALLEA), som Videnskabernes Selskab er medlem af.

Erklæringen fastslår, at den amerikanske politiske linje truer den akademiske frihed i USA. Derfor må forskningsinstitutioner stå sammen i Europa og globalt. Det støtter Videnskabernes Selskab fuldt op om og har derfor underskrevet erklæringen.

Forskning er global, og det samme er konsekvenserne af den politiske indgriben. Det udfordrer i bund og grund demokratiets grundlag og videnskabens arbejde for at sikre en sund, retfærdig og sikker verden for alle.

”Uden akademisk frihed mister vi vigtig forskning, der kan være essentiel for de samfundsudfordringer, vi står overfor,” understreger præsident Susanne Ditlevsen og generalsekretær Thomas Sinkjær.

Større end Trump

ALLEA fremhæver en række konkrete konsekvenser af de nye restriktioner: Det undertrykker forskningens sprog, emner og metoder, mens det også truer karriererne for den yngre generation af forskere, ingeniører og sundhedsprofessionelle.

Det kan forårsage varig skade på den grundforskning, der danner grundlaget for de fleste videnskabelige gennembrud. Det kan desuden få vidtrækkende og ødelæggende konsekvenser for essentielle (globale) forskningsprogrammer, især inden for områder som sundhed, klima, køn og samfundsvidenskaberne.

Samlet set kompromitterer det fundamentalt integriteten af videnskabelige og akademiske bestræbelser, ikke kun i USA, men også på verdensplan på grund af forskningens globale karakter. Det er dermed en klar påmindelse om, at vi skal stå sammen og arbejde for akademisk frihed på tværs af grænser.

”Vi kan ikke tage den akademiske frihed for givet, men vi skal fortsat kæmpe for den,” slår Susanne Ditlevsen og Thomas Sinkjær fast.

Læs hele erklæringen her.

Om ALLEA

 

ALLEA er den europæiske sammenslutning af videnskabsakademier og humaniora, der repræsenterer cirka 60 akademier fra 40 lande i Europa. Siden stiftelsen i 1994 har ALLEA udtalt sig på vegne af dets medlemmer på den europæiske og internationale scene for at fremme videnskaben som et globalt offentligt gode. ALLEA faciliterer videnskabeligt samarbejde på tværs af grænser og discipliner.