Formidlingsakademiets videoserie

Formidlingsakademiet er på én gang et kursusforløb, en formidlingsindsats og et netværk for forskere, der ønsker at blive bedre til at kommunikere og tage et stort, aktivt skridt ind i offentlighedens søgelys med den faglige viden under armen. Målet er at skabe mere og bedre formidling af videnskab i Danmark.

Videoserien er en del af Videnskabernes Selskabs store formidlingssatsning Formidlingsakademiet, som støttes af Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden.

Lær mere om Formidlingsakademiet – lyt til vores podcast og få adgang til anbefalede guides til god forskningsformidling her.

LUK FILTRERING OG SORTERING

Sæsoner

Sorter



FILTRERING OG SORTERING
search

Læg en strategi

Gitte Gravengaard

Udgivet den 25. september 2024

Effektiv forskningskommunikation sker ikke tilfældigt – den kræver en plan.

I denne video giver Gitte Gravengaard, tidligere kommunikationsforsker og lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, inspiration til, hvordan man kan planlægge sin kommunikation før, under og efter vigtige begivenheder som konferencer og bogudgivelser – og hvordan man kan bruge dialog med kolleger til at styrke både sin egen og fælles synlighed.

En stor tak til nu afdøde Gitte Gravengaard for hendes vigtige bidrag til Formidlingsakademiet. 

Vælg din vinkel

Helge Kvam

Udgivet den 18. april 2024

Hvordan gør man kompleks viden tilgængelig og meningsfuld for andre? Det kræver mere end faglig indsigt – det kræver formidling med omtanke.

I dette afsnit af videoserien sætter Helge Kvam, journalist og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fokus på, hvordan forskere kan styrke deres kommunikation ved at prioritere det væsentlige, finde den rette vinkel og tilpasse sig modtageren. Han stiller skarpt på, hvordan man som forsker gør sit budskab klart uden at gå på kompromis med substansen.

Find din egen stil

Line Friis Frederiksen

Udgivet den 18. april 2024

Der findes ikke én rigtig måde at formidle videnskab på. Nogle er skarpe og humoristiske, andre formidler bedst med ro og eftertænksomhed. Uanset stil er der teknikker, som kan løfte formidlingen – fra kropssprog og struktur til brugen af følelser, anekdoter og metaforer. Men det, der virkelig skaber kontakt, er passion for emnet og en oprigtig kærlighed til publikum.

Line Friis Frederiksen, biolog og tv-vært, snakker i dette afsnit om, hvordan formidling kræver øvelse, planlægning og modet til at eksperimentere – og til tider fejle. For det er der, man lærer.

Bliv en bedre formidler

Magnus Kjærgaard

Udgivet den 18. april 2024

Magnus Kjærgaard, lektor ved Aarhus Universitet, forsker i proteiner, der traditionelt er blevet set som nanomaskiner med en specifik tredimensionel struktur.

I forbindelse med hans forskning understreger Magnus Kjærgaard vigtigheden af kommunikation og at stille skarpt på de spørgsmål, som ens forskning rejser. Hør hvordan bevidst kommunikation kan være nøglen til både større gennemslag og bedre forskning.

Dialog er vejen frem

Peter Hyldgård

Udgivet den 18. april 2024

Forskningens vej ud i samfundet har ændret sig markant. Hvor journalisten før var det naturlige bindeled mellem forskeren og offentligheden, er der i dag opstået et langt mere sammensat kommunikationslandskab.

Hør Peter Hyldgård, kommunikations- og formidlingschef for Videnskabernes Selskab, fortælle om, hvordan forskere i dag bedst navigerer i et mylder af aktører – fra NGO’er og bloggere til borgere og meningsdannere – for at nå deres publikum.