Videnskabernes Selskab giver råd til EU: Sådan skaber vi de bedste rammer for fremtidens forskning

Det danske EU-formandskab kunne ikke komme på et mere aktuelt tidspunkt i forhold til forskningspolitikken på europæisk plan. Snart vil EU-Kommissionen nemlig fremlægge deres udspil til det 10. rammeprogram for forskning og innovation, der – ligesom de foregående rammeprogrammer – skal løbe i syv år fra 2028 til 2035. Videnskabernes Selskab peger på ni centrale elementer, som skal sætte retningen.
Danmark har fået en unik mulighed for at sætte retningen og rammerne for europæisk forskning. Videnskabernes Selskab vil være med til at sikre, vi får mest muligt ud af det – for fremtidens forsknings skyld.
Den 1. juli 2025 overtager Danmark nemlig EU-formandskabet fra Polen og skal de følgende seks måneder blandt andet sikre fremdrift i Rådets arbejde. Hvis man er dansker og interesseret i EU-forskningspolitik, kunne timingen ikke være bedre, da forhandlingerne om det kommende rammeprogram netop er planlagt til anden halvdel af 2025. Danmark vil derfor spille en central rolle i udformningen af rammerne for forskning og innovation i EU-regi, når Horizon Europe udløber i 2027.
Det arbejde vil Videnskabernes Selskab være med til at kvalificere.
Sådan skaber vi stærkeste det nye rammeprogram
For at bidrage til debatten har Videnskabernes Selskab udarbejdet et positionspapir, hvor selskabet fremhæver ni centrale elementer, der bør indgå i det kommende rammeprogram. I positionspapiret fremhæves det blandt andet, at princippet om excellence skal være et ufravigeligt grundlag for det 10. rammeprogram.
Excellence er afgørende for at sikre, at EU’s forskningsprogrammer fortsat skaber banebrydende løsninger på både nuværende og fremtidige udfordringer. Selskabet understreger, at excellence ikke alene skal være et evalueringskriterium, men en grundpille, der sikrer, at kun de mest innovative og lovende forskningsprojekter modtager støtte.
Videnskabernes Selskab lægger desuden vægt på, at der bør være en stærk prioritering af midler til European Research Council (ERC) og Marie Skłodowska-Curie Actions. Disse programmer spiller en central rolle i at fremme grundforskning og træne næste generation af forskere. ERC’s fokus på forskerdrevne projekter, fri forskning og nysgerrighedsdrevet videnskab er afgørende for at skabe de gennembrud, der kan drive Europas forskningsmiljø.
Det er blot nogle af hovedpointerne i positionspapiret, som Videnskabernes Selskab, mener er afgørende at tage højde for, når rammeprogrammet skal forhandles. Selskabet har derfor delt positionspapiret med Kommissionen og det danske Uddannelses- og Forskningsministerie.
Du kan læse hele positionspapiret her.
Konferencer under det danske EU-formandskab
Under det danske EU-formandskab vil der også blive afholdt en række aktiviteter i Danmark med et europæisk fokus.
Blandt andet vil der i København være to centrale konferencer:
- Science Diplomacy i EU den 17.-18. december, hvor Videnskabernes Selskab er medarrangør.
- Innovation i EU den 25.-26. november, arrangeret af UFM og DTU.
Mere information om disse begivenheder vil blive delt i takt med, at vi nærmere os.