Nu ved vi mere: I dag udgiver Videnskabernes Selskab resultaterne af en omfattende undersøgelse af institutlederne på de danske universiteter

”Med denne rapport har vi fået et solidt grundlag til at sige noget om tilstandene på institutniveauet i den danske universitetsverden,” udtaler generalsekretær i Videnskabernes Selskab, Thomas Sinkjær.

Af: Rikke Reinholdt Petersen

I år markeres 20-året for den ændring af universitetsloven, der forandrede universitetssektoren. Ændringen har siden været genstand for meget debat og kritik. For gav den rent faktisk et bedre universitetssystem, eller skabte den bare et udemokratisk ledelseshierarki?

Med udgangspunkt i netop dét spørgsmål har Videnskabernes Selskab og DFiR, Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, gennem det seneste år forsøgt at kvalificere debatten ved i fællesskab at spørge og analysere svar fra størstedelen af alle institutledere og op mod flere tusinde forskere i den danske universitetsverden. På baggrund af samarbejdet har Videnskabernes Selskab lavet en rapport, der tager temperaturen på institutterne og deres ledere.

– Med denne rapport [Videnskabernes Selskabs rapport, red.] har vi fået et solidt grundlag til at sige noget om tilstandene på institutniveauet i den danske universitetsverden, siger generalsekretær i Videnskabernes Selskab Thomas Sinkjær og fortsætter:

– Det positive er, at institutlederne ser sig som universiteternes krumtap og ikke bare som lus klemt mellem to negle. Men skal de lykkes med deres rolle, og skal der stadig være relevante kandidater til stillingen i fremtiden, kræver det politisk stabilitet omkring universiteterne og bedre rammer for samarbejdet mellem ledelse og det videnskabelige personale, forklarer han.

Læs eller download den fulde rapport fra Videnskabernes Selskab her: