Komitéer og udvalg
Videnskabernes Selskabs har en række faste udvalg. De eksisterende faste udvalg er Forskningspolitisk Udvalg, Forskningsformidlingsudvalget, Publikationsudvalget og Internationalt Udvalg.
Til at varetage og bestyre særlige hverv kan Selskabet nedsætte tidsbegrænsede udvalg, kommissioner, komitéer eller bestyrelser.
Faste udvalg
Forskningspolitisk Udvalg
Videnskabernes Selskabs Forskningspolitiske Udvalg (FPU) arrangerer det Forskningspolitiske Årsmøde og udgiver forud for mødet en hvidbog.
Læs mereForskningsformidlingsudvalget
Foredragsrækkerne i Videnskabernes Selskab tilrettelægges af et udvalg bestående af tre medlemmer fra Selskabets Humanistiske Klasse og tre medlemmer fra den Naturvidenskabelige Klasse. Udvalgets medlemmer fungerer på skift som ordstyrere ved foredragene.
Læs mereIndvalgsudvalget
Indvalgsudvalget er ansvarlig for processerne vedrørende indvalg af nye medlemmer i Selskabet. Udvalget fastlægger kravene til indstillingernes form og sikre et tilstrækkeligt antal forslag, og at forslagene medvirker til at give medlemskredsen en bred forankring i den danske forskningsverden.
Læs merePublikationsudvalget
Publikationsudvalget støtter redaktørens arbejde, hjælper med at udarbejde retningslinjer for publikationer og fagfællebedømmelser og fungerer i det hele taget som redaktørens nærmeste netværk i Selskabet. Udvalget består af seks medlemmer, tre fra hver klasse, valgt af klasserne.
Læs mereDet Internationale Udvalg
Det Internationale Udvalg beskæftiger sig med Selskabets internationale samarbejder og relationer til div. organisationer og komitéer, herunder organisationer som ALLEA, EASAC og ISC.
Læs mereKomitéer
Digitaliseringskomitéen
Komitéen har til formål styrke Selskabets interne, tværvidenskabelige dialog på digitaliseringsområdet, samt at bidrage til offentlige diskussioner om udvalgte områder inden for digitalisering ved at inddrage eksterne interessenter.
Læs mereKlimakomitéen
Klimakomitéen har til formål at styrke grundvidenskabernes bidrag til løsningen af den grønne omstilling med henblik på at forbedre klimaet, biodiversiteten osv. Den centrale aktivitet består i at arrangere møder af tværvidenskabelig karakter, hvor udfordringerne for den grønne omstilling bliver belyst fra alle de relevante videnskaber fra naturvidenskab over samfundsvidenskab til humaniora.
Læs mereKvantekomitéen
Kvanteinformation og kvanteberegning er et tværfagligt forskningsfelt, som bringer fysik, datalogi og matematik sammen. Forskningen peger mod nye kvanteteknologier, som har potentiale til at revolutionere vores informationsbaserede samfund. Der er enorm vækst i forskningsfeltet både internationalt og i Danmark i disse år. Udvalget skaber et forum for medlemmer, som forsker inden for feltet såvel som andre interesserede medlemmer, der her kan drøfte denne udvikling, skabe nye initiativer og være i kontakt med hinanden og lignende grupper i udlandet.
Læs mereUddannelseskomitéen
Uddannelseskomitéen har til opgave at artikulere overordnede, primært forskningsbaserede synspunkter på udvalgte emneområder med centralt fokus på sammenhængen mellem forskning og undervisning i hele uddannelsessystemet på langs og på tværs, herunder læreruddannelser, forskerrekruttering og talentudvikling.
Læs mereKomitéen for Myndighedsbetjening
Formålet med komitéen er at se på de rammer, der eksisterer for den forskningsbaserede myndighedsbetjening, som er de aftaler om videnskabelig rådgivning til ministerier, der blev etableret i forlængelse af fusionsprocessen med sektorforskningsinstitutioner og universiteter i 2007.
Læs mere