Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie

’En besparelse, der vil koste os dyrt’ – ny udgivelse taler imod afviklingen af lektoratsordning

Foto: Prathankarnpap/Shutterstock
Foto: Prathankarnpap/Shutterstock
På et seminar i Videnskabernes Selskab stod det klart, at planerne om at afvikle en næsten 100 år gammel lektoratsordning langt fra vil blive uden konsekvenser. Det kan tværtimod påvirke både handel og forhandlinger med udlandet, påpeger seminarets arrangører, og det vil alt i alt gøre omverdenens viden om Danmark mindre. Deres argumenter for bevarelsen af Lektoratordningen udkommer nu som en del af Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie.

– “Danske sendelektorer er med til at uddanne kompetente brobyggere – specialister, som har redskaber til at færdes i begge kulturer, og som kan dele deres viden med andre. Og det, alle vi tidligere danskstuderende har til fælles, er de uundværlige personlige erfaringer med Danmark og danskere, som vi fik via vores sendelektorer,” udtaler Sylwia Schab, professor i dansk litteratur ved Adam Mickiewicz Universitetet i Poznań, Polen, og en af de i alt 11 bidragsydere til Dansk i verden – om Lektoratsordningens betydning.

Bogen er den seneste udgivelse i Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie. Og med den sættes planerne om afviklingen af den mangeårige Lektoratsordning, der står for udsendelse af danske sendelektorer til udenlandske universiteter, under kritisk lup. På det seminar, der ligger til grund for udgivelsen, kunne arrangører Marianne Pade, Marlene Hastenplug, Anna Wegener og Per Øhrgaard nemlig klart konstatere, hvordan en bedre forståelse af den kulturelle kommunikation er en forudsætning for både øget handel og succesrig politisk forhandling med udlandet.

I efterfølgende egenskab af redaktører har de fire arrangører, gennem forskellige erfaringer og argumenter fra seminaret, samlet og fremskrevet et klart budskab: ”Den ganske minimale besparelse, som ligger i afviklingen af Lektoratsordningen, vil koste dyrt i både goodwill og praktiske resultater”.

– Kan man få dansk litteratur ud i verden uden Lektoratsordningen? spørger Anna Wegener i sit bidrag for eksempel og svarer:

– Ja, men kun dårligt og mangelfuldt. Uden Lektoratsordningen kan dansk litteratur aldrig blive nogen ”eksportsucces”. Dansk litteratur kan ikke komme ”længere ud” uden litteraturens vandbærere – oversætterne. Og de uddannes i dag i de danskfaglige miljøer på udenlandske universiteter.“

Dansk i verden – om Lektoratsordningens betydning udkom mandag den 23. september. Læs eller download den den her:

 

 

Redaktørerne bag bogen

  • Marianne Pade, dr.phil., professor i klassisk filologi, Aarhus Universitet
  • Marlene Hastenplug, cand.mag., dansklektor ved Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main, Tyskland
  • Anna Wegener, ph.d., adjunkt i nordisk sprog og litteratur, Università degli Studi di Firenze, Italien
  • Per Øhrgaard dr.phil., professor emeritus i tysk litteratur, Copenhagen Business School

Bogens redaktører var ligeledes arrangører på seminaret om samme emne, der fandt sted med støtte fra Videnskabernes Selskab i juni 2024.

Dansk i verden – om Lektoratsordningens betydning, af Marianne Pade, Marlene Hastenplug, Anna Wegener og Per Øhrgaard (red.), en del af Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie, udgivet på Videnskabernes Selskabs forlag, september 2024. 63 sider. 

For spørgsmål til udgivelsen henvises til Videnskabernes Selskabs redaktør og medredaktør på udgivelsen Marianne Pade. Der kan rettes henvendelse via Videnskabernes Selskabs infomail, kdvs@royalacademy.dk.

Bidragsydere

 

Ingrid Basso, ph.d., lektor i teoretisk filosofi, Università Cattolica di Milano, Italien • Matthias Dressler-Bredsdorff, cand.mag., skribent ved Dagbladet Information • Paul Russell Garrett, MA, oversætter af dansk litteratur til engelske, Storbritannien • Marlene Hastenplug, cand.mag., dansklektor ved Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main, Tyskland • Marianne Pade, dr.phil., professor i klassisk filologi, Aarhus Universitet • Bettina Perregaard, dr.phil, lektor i dansk sprog, Københavns Universitet • Tine Roesen, ph.d., lektor i russisk litteratur, Københavns Universitet • Sylwia Izabela Schab, ph.d., professor i dansk litteratur, Adam Mickiewicz Universitetet i Poznań, Polen • Anna Wegener, ph.d., adjunkt i nordisk sprog og litteratur, Università degli Studi di Firenze, Italien • Madeleine Weinert, M.A., Senior Global Brand Manager ved H. Lundbeck A/D • Per Øhrgaard, dr.phil., professor emeritus i tysk litteratur, Copenhagen Business School.

Om Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie

 

Videnskabernes Selskabs serie giver mulighed for hurtigt at få bidrag fra arrangementer om aktuelle emner publiceret. Publikationerne kan efter aftale med Selskabets redaktør udkomme som rene netpublikationer, der bliver gjort tilgængelige på Selskabets hjemmeside eller som trykte bøger.