I anledning af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen får Danmarks store videnskabsmand sin egen øl. Den unikke øl er udviklet af forskerne på Carlsberg Laboratorium og vil kunne smages til udvalgte H.C. Ørsted-arrangementer afholdt af Videnskabernes Selskab og Selskabet for Naturlærens udbredelse og støttet af Carlsbergfondet. Desuden vil Husbryggeriet Jacobsen lancere en version af Ørsted-øllen op til Copenhagen Beer Week i uge 41.
I år er det præcis 200 år siden, at H.C. Ørsted så en kompasnål dreje under påvirkning af elektricitet. På den måde opdagede han elektromagnetismen og lagde grundstenen til det moderne elektrificerede samfund, vi har i dag. Gennem hele 2020 bliver 200-året for opdagelsen fejret – nu også med øl i glasset.
Mange kender til historien om elektromagnetismen. Hvad færre nok ved er, at H.C. Ørsted spillede en stor rolle i tilblivelsen af bryggeriet Carlsberg. Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen var faktisk så inspireret af H.C. Ørsted, at han i erkendelse af Ørsteds lære og indflydelse etablerede Carlsbergfondet for at præge fremtiden for Carlsberg, videnskaben og samfundet. Carlsbergfondet har siden været bestyret af videnskabsfolk, valgt blandt medlemmerne af Videnskabernes Selskab, der huser nogle af landets fremmeste forskere:
Brygger J. C. Jacobsens far tog ham med til H.C. Ørsteds offentlige forelæsninger, hvor han blev introduceret til videnskab. Der så han vigtigheden af den videnskabelige metode. Siden etablerede han Carlsberg Laboratorium og testamenterede sit livsværk til Carlsbergfondet. Carlsberg havde ikke været, hvor vi er i dag, eller hvem vi er i dag, hvis ikke det havde været for den tætte kobling mellem ølbrygning og videnskab, fortæller Bestyrelsesformand i Carlsberg A/S og Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher
H.C. Ørsted kan inspirere
Den nye H.C. Ørsted-øl er blevet til i et samarbejde mellem Carlsbergfondet, Carlsberg Laboratorium, Husbryggeriet Jacobsen og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, for hvilket Ørsted var generalsekretær, da han opdagede elektromagnetismen og i øvrigt gennem mere end 36 år. Videnskabernes Selskab er en over 275 år gammel organisation, der tæller nogle af landets bedste forskere. Dengang som nu står Selskabet for at gavne videnskaben, for eksempel ved at bringe videnskab ud blandt danskerne.
Selskabet arbejder for at styrke videnskabens stilling i landet og fx vise, at de landvindinger, som fortidens forskere gjorde, har skabt nutidens samfund. Præcis ligesom nutidens forskere skaber den fremtid, vores børn skal bebo. Med H.C. Ørsted-øllen håber vi naturligvis, at danskerne får øjnene op for en af landets største forskere, som måske kan inspirere andre til at blive videnskabsfolk og i øvrigt vise grundforskningens enestående vigtighed, forklarer generalsekretær i Videnskabernes Selskab, Lars Arge.
Smager af Ørsteds videnskab
Udover at være en ualmindelig dygtig formidler af videnskab og opfinder af adskillige ord, som vi bruger i dag såsom brint og ilt, var Ørsted også en meget alsidig forsker. Allerede i 1819 blev Ørsted kendt for at være den første, der ekstraherede alkaloidet piperine fra peber. Når man skal lave en øl til ære for H.C. Ørsted, skal den naturligvis smage af hans videnskabelige opdagelser og oprindelse. Derfor gik Husbryggeriet Jacobsen til Carlsberg Laboratorium med et ganske særligt ønske til den nye øl:
Husbryggeriet ledte efter en øl, der dels var god til mad, og dels var inspireret af Ørsteds kemiske eksperimenter. Derfor fokuserede vi på ekstraheringen af alkaloidet piperine fra peber. Vi bruger flere slags peber til at skabe en unik smag. De amerikanske specialølsbryggere leger for tiden meget med brugen af chilipeber, fordi smagen går virkelig godt til ost og den store italienske charcuteri-tallerken. Vi har kombineret hvid og rosa peber med malt fra Langeland, hvor H.C. Ørsted blev født, og det er vist aldrig set før, fortæller chefbrygmester ved Carlsberg Laboratorium, Erik Lund.
Øllen brygges som en dobbelt overgæret øl – dvs. med brug af to forskellige overgær, idet øllet i 1820’erne var overgæret og med flere gærstammer. Der gik over 60 år, før Emil Chr. Hansen, der netop var ansat på Carlsberg Laboratorium, udviklede en metode til rendyrkning af ølgær. Malten kommer udelukkende fra Rudkøbing på Langeland, hvor H.C. Ørsted blev født. Øllet er desuden tilsat to specielle humlesorter, som har peberduft.
Den nye Ørsted-øl kan nydes til udvalgte Ørsted-arrangementer afholdt af Selskabet for Naturlærens udbredelse og Videnskabernes Selskab.
Følg med her hos Videnskabernes Selskab under ”Arrangementer” > https://www.royalacademy.dk/
Husbryggeriet Jacobsens version af Ørsted-øllen vil blive lanceret i forbindelse med Copenhagen Beerweek i uge 41. På bagsiden af øllen er der en QR-kode, der henviser til en film om øllens tilblivelse og H.C. Ørsteds betydning som forsker. En version øllen har i øvrigt siden 1. juli været at finde i en udstilling om H.C. Ørsted i Rundetårn.
Filmen kan allerede ses nu her.
Foto på forside: Videnskabernes Selskab
Hvis du vil vide mere, så ring til pressechef i Carlsbergfondet Jane Benarroch, tlf.: 33435387 eller kommunikationschef i Videnskabernes selskab Kristoffer Frøkjær, tlf.: 31146101.