VidenSkabers workshops besøger Ældre Sagen, Egmont Højskolen, Randers Kunstmuseum og mange flere
”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Det er i 2024 temaet bag Videnskabernes Selskabs formidlingssatsning VidenSkaber, som i efteråret arrangerer fem borgerinddragende workshops i byer rundt i landet og med 10 forskellige samarbejdspartnere.
Hvad kommer kunstig intelligens til at betyde for vores kunst og kreative praksis? Hvordan undgår vi diskrimination og bias, når sundhedsvæsenet bruger kunstig intelligens til at forudsige sygdomme hos patientgrupper? Og hvad er den kloge brug af generativ kunstig intelligens i gymnasiet og på uddannelser?
I efteråret 2024 dykker VidenSkabers workshopprogram ned i netop de spørgsmål og en masse andre. Sammen med et bredt udsnit af den danske befolkning, en række stærke samarbejdspartnere og et væld af forskere, der arbejder med kunstig intelligens, er målet at skabe et rum, hvor vi ikke alene bliver klogere på kunstig intelligens, men også diskuterer det handlerum, vi har som borgere.
VidenSkaber besøger Randers, Aabenraa, København, Odder og Odense
I efteråret 2024 samarbejder VidenSkaber med Aabenraa Statsskole, Aabenraa Bibliotek, FOF Randers, Randers Kunstmuseum, Ældre Sagen Fyn, Mino Danmark, Pionercenter for kunstig intelligens, Dansk Handikap Forbund, Egmont Højskolen og Science Museerne i Aarhus.
Hver workshop tager udgangspunkt i en konkret problemstilling, som de lokale samarbejdspartnere og deltagere er optagede af. Formålet er at formidle forskningen tæt på vores fælles hverdag, så flere får indsigt i, hvordan forskellige grene af videnskaben kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer. Workshoppene faciliteres og bindes sammen af diversitetskonsulent Fahad Saeed.
Programmet skydes i gang den 5. september med en workshop på Randers Kunstmuseum om kunstig intelligens og kreative fællesskaber gennem tiden. Her skal aftenskoleundervisere, aftenskolekursister og museumsgæster sammen med professor i interaktionsdesign på AU, Peter Dalsgaard, og adjunkt i kunsthistorie på KU, Amalie Skovmøller, arbejde med, hvad kunstig intelligens kommer til at betyde for vores kunst og kreative praksis.
Læs mere om workshoppen her, og glæd dig også til VidenSkabers podcastepisode med Peter Dalsgaard og Amalie Skovmøller, der besøger Kunstskolen Bifrost i Randers. Følg podcasten ”Hvordan ved vi det?” her eller der, hvor du lytter til dine podcasts.
Den 24. september giver vi stafetten videre til Aabenraa Statsskole og Aabenraa Bibliotek. Her skal en 3.g.-klasse sammen med professor i uddannelsesvidenskab Ane Qvortrup og ph.d. i datalogi Magnus Høholt Kaspersen arbejde med at bruge kunstig intelligens konstruktivt i deres studieretningsprojekt (SRP).
Læs mere om workshoppen her.
Sammen med interesseorganisationen Mino Danmark besøger VidenSkaber den 28. september Pionercenter for kunstig intelligens, som holder til i det smukke, historiske observatorium i Botanisk Have i København. Her får frivillige fra Mino Danmark mulighed for at dykke ned i et forskningsprojekt om retfærdig kunstig intelligens i sundhedsvæsenet sammen med professor ved DTU Compute, Aasa Feragen, og lektor i etik og kunstig intelligens ved KU, Sune Holm.
Læs mere om workshoppen her.
Hvordan sikrer vi borgernes rettigheder, når myndighederne anvender kunstig intelligens i deres behandling af sager om f.eks. ydelser til borgere med handikap? Det skal en gruppe elever med og uden handikap diskutere den 2. oktober på Egmont Højskolen sammen med professor ved Datalogisk Institut på KU, Thomas Hildebrandt, og lektor, psykolog og arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, Sabina Pultz.
Læs mere om workshoppen her. Og er du nysgerrig på kunstig intelligens og profileringsmodeller, så glæd dig VidenSkabers podcastepisode med Sabina Pultz og Thomas Hildebrandt. Den kan allerede i næste uge høres her eller der, hvor du lytter til dine podcast.
Sidst, men ikke mindst har VidenSkaber allieret sig med Ældre Sagens lokalafdelinger på Fyn. Den 9. oktober skal medlemmer af Ældre Sagen sammen med Brit Ross Winthereik og Anders Kristian Munk, begge professorer ved Institut for Ledelse, Teknologi og Økonomi på DTU, diskutere de etiske problemstillinger, der følger med, når sprogmodeller pludselig kan agere samtalepartnere i f.eks. en offentlig debat.
Læs mere om workshoppen her.
”Den uendelige historie” – prøv kræfter med kunstig intelligens
På workshoppene har VidenSkaber allieret sig med fem Cognitive Science-studerende på Aarhus Universitet og deres vejleder Karsten Olsen, forsker på Interacting Minds Centre, AU. De studerende har som en del af deres eksamensprojekt i foråret 2024 udviklet et interaktivt fortælleunivers og en kunstinstallation, baseret på flere former for kunstig intelligens. Det univers har holdet fra Aarhus nu videreudviklet til en interaktiv, samskabende aktivitet, som VidenSkabers workshopdeltagere får mulighed for at prøve kræfter med.
”Den uendelige historie” er en sjov og legende aktivitet, hvor deltagerne i fællesskab genererer historier og tilhørende illustrationer, samtidig med at de udforsker mulighederne og begrænsningerne ved generativ kunstig intelligens. De første frø til ”den uendelige historie” plantes af holdet fra Aarhus. Herefter rejser historien fra workshop til workshop – og bygger sig op. Med kunstig intelligens som medforfatter kommer workshopdeltagerne således på tværs af de fem byer til at samskabe en fortælling, som udstilles til VidenSkabers store finalearrangement.
Den store finale
Torsdag den 28. november runder VidenSkaber 2024 af med et stort finalearrangement i Vandrehallen og Aulaen på Aarhus Universitet. Her samler vi op på indsigterne fra efterårets mange aktiviteter (workshops, debatter, foredrag, podcast, video og artikler).
I samarbejde med Science Museerne i Aarhus udstiller vi til finalen ”Den uendelige historie”, så både workshopdeltagerne og gæsterne til finalen kan opleve resultatet og digte videre på fortællingen.
Glæd dig til, at vi løfter sløret for det fulde program for finalen i løbet af oktober.
Om VidenSkaber
Workshoppene er en del af Videnskabernes Selskabs formidlingssatsning VidenSkaber. Ambitionen med VidenSkaber er at bringe videnskaben tættere på vores fælles hverdag og vise, hvordan den kan bidrage, når vi skal finde løsninger på aktuelle og hverdagsnære problemstillinger. I VidenSkaber spørger vi derfor konsekvent: ”Hvordan ved vi det?”
VidenSkaber bliver gennemført i 2023-2025 og består af en række forskningsformidlende aktiviteter – fra intensive forløb med høj grad af interaktion over store publikumsinddragende debatter til formater, der leverer baggrundsviden: workshops, debatter, videnskabsjournalistik, videoer og podcast. I efteråret 2024 stiller VidenSkaber skarpt på, hvordan kunstig intelligens forandrer vores samfund. Læs mere på videnskaber.dk, hvor vi løbende annoncerer arrangementer, videoer, artikler og podcastepisoder.
VidenSkaber er støttet af Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden.