VidenSkabers Finale 2023
VidenSkaber har med succes afsluttet første år med stor fejring på Nationalmuseet
Som afslutning på VidenSkabers første år deltog såvel forskningsministeren som borgere fra hele landet i en festlig aften fuld af viden og forundring.
Af: Tina Dransfeldt Christensen
– Det er dejligt, at forskerne involverer beboerne og lytter til os. Det er jo os, der skal bo med løsningerne.
Sådan sagde Malaa Markkandu fra Holstebro til en fuld sal, da Videnskabernes Selskab den 22. januar 2024 rundede første år med VidenSkaber af med et stort finalearrangement på Nationalmuseet i København. Malaa er en af de 132 borgere, der i efteråret 2023 deltog i en af VidenSkabers borgerinddragende workshops lavet i samarbejde med Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller og en lang række boligforeninger rundt i landet.
Ambitionen med VidenSkaber er at skabe et mødested, hvor borgere og forskere sammen undersøger og diskuterer aktuelle og hverdagsnære problemstillinger. Det overordnede formål er at give den brede befolkning indsigt i, hvordan forskellige fagområder samler og bearbejder viden, og hvordan de kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer.
Præsidenten for Videnskabernes Selskab, Marie Louise Nosch, indledte derfor også sin åbningstale på scenen i Nationalmuseets foyer med spørgsmålet ”Hvordan ved vi det?”
– Hvordan ved vi det? Når det spørgsmål står i centrum for VidenSkaber, er det, fordi det er det spørgsmål, vi i Videnskabernes Selskab har stillet os selv og hinanden siden 1742 [stiftelsen, red.]. Hvordan ved vi det? Det spørgsmål er essentielt, når vi skal kende forskellen på videnskab og holdninger, videnskab og levede erfaringer. Og videnskab og misinformation. “Hvordan ved vi det?” er derfor et spørgsmål, som vi alle skal blive bedre til at stille og til at svare på.
Stor begejstring på dagen
VidenSkaber er et 3-årigt projekt, der består af en række forskellige formidlingsformater: workshops, debatarrangementer, foredrag, artikler og videoer. Til finalen på Nationalmuseet samlede vi indsigterne fra de mange aktiviteter med udstilling i Festsalen, ministerbesøg, forskeroplæg, filmvisning og vigtigst af alt plads til at høre, hvad beboere fra både almene boliger og parcelhuse har taget med sig fra efterårets mange arrangementer.
Mere end 100 borgere fra Varde, Holstebro, Aalborg, Odense og Høje-Taastrup havde taget den lange vej for at deltage i festlighederne på Nationalmuseet og se deres bud på, hvordan vi skal bo i fremtiden, i den samlede udstilling i Festsalen. Og begejstringen var stor:
– Noget af det allervigtigste, vi har fået ud af det her, er, at vi er kommet meget tættere på vores beboere i forhold til deres ønsker og drømme for fremtiden. […] Jeg synes, det er fantastisk, at man arbejder med at gøre videnskaben mere tilgængelig. Og at man prøver at formidle det på en måde, hvor alle kan være med […] at videnskaben er noget, der er iblandt os til hverdag, og egentlig i alt, hvad vi arbejder med, og alt, hvad vi gør i hverdagen.
Sådan sagde Jens Utzon, kommunikationschef i Himmerland Boligforening, som var kommet til finalearrangementet sammen med en række beboere fra Aalborg.
I alt mødte mere end 2000 borgere og 29 forskere i 9 danske byer hinanden gennem VidenSkabers workshops og debatter.
Finaleaftenen blev rundet af med laserlysshow og afsløring af næste års tema: kunstig intelligens. VidenSkabers følgegruppe, bestående af 6 medlemmer af Videnskabernes Selskab og 3 medlemmer af Det Unge Akademi, er nu i fuld gang med at planlægge aktiviteterne i efteråret 2024. Hvis du vil være den første til at høre nyt, så skriv dig op til VidenSkabers nyhedsbrev, eller følg med på VidenSkabers Facebook-profil eller Instagram-profil.