Videnskabernes Selskab lancerer ny runde af Formidlingsakademiet – fordi det virker

Foto: Formidlingsakademiets holdfoto 2023-2024. Lars Svankjær/Videnskabernes Selskab.
Formidling er en vigtig disciplin for forskere, borgere og samfundet. Men det kommer ikke (nødvendigvis) af sig selv. Derfor er Videnskabernes Selskab stolte af at annoncere starten på en ny femårig periode af Formidlingsakademiet, et initiativ dedikeret til at styrke forskningsformidlingen i Danmark.

Med støtte fra Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet vil Formidlingsakademiet fortsætte sit arbejde med at uddanne forskere i effektiv kommunikation og engagement med offentligheden.

Siden Formidlingsakademiet blev lanceret i 2021, har det opnået rigtig gode resultater.

Deltagerne på Formidlingsakademiet kurser har blandt andet rapporteret øget tryghed i formidlingen, hyppigere formidlingsaktiviteter og en stærkere tilstedeværelse i den offentlige debat. Samtidig scorer deltagerne højt, når deres formidlingsevner bliver bedømt af tilhørere til deres oplæg rundt om i hele landet.

Det kan Patrick Munk, lektor på DTU og tidligere kursist, bekræfte:

”Det er fantastisk at være en del af Formidlingsakademiet. Når jeg ser på både mine medkursister og mig selv, er det enormt tydeligt hvor meget vi har udviklet os. Jeg vil klart anbefale andre forskere at søge optagelse,” siger Patrick Munk.

Den nye projektperiode, der løber fra 2025 til 2029, vil bygge videre på disse succeser og introducere nye initiativer som et alumnenetværk, nyhedsbreve og webinarer for at sikre en bredere og mere vedvarende effekt. Oven i dette vil halvdelen af kurserne fremover også blive afviklet på engelsk, så de mange ikke-dansktalende forskere her i landet også kan få en stærkere stemme i offentligheden.

„Vi er begejstrede for at fortsætte vores arbejde med Formidlingsakademiet og se, hvordan det kan bidrage til at skabe flere stærke forskerstemmer i Danmark,‟ siger Susanne Ditlevsen, præsident for Videnskabernes Selskab.

„Det er afgørende, at forskere ikke kun producerer viden, men også deler den med samfundet på en forståelig og engagerende måde.‟

Kurser der følger med tiden

Den nye version af Formidlingsakademiet materialiserer sig i en tid, hvor debatten om hvad, der er sandt og ikke-sandt, fylder mere og mere, både når det gælder store, politiske beslutninger og i vores privatliv.

Vi har derfor brug for, at forskere i Danmark aktivt og kvalificeret deler deres viden med omverdenen. For at levere viden til den offentlige debat og skabe opbakning til forskningen, men i lige så høj grad også for at skabe en forståelse for, hvordan videnskaben fungerer. Der er vi ikke endnu.

En større undersøgelse fra ’Viden & Demokrati’ har f.eks. vist, at et flertal af både borgere og forskere i Danmark mener, at der bør være flere forskere i den offentlige debat. Til gengæld mente blot halvdelen af forskerne i 2023, at de via f.eks. kurser eller personlig erfaring er rustet til at gå i dialog med den brede offentlighed om deres forskning.

Det ønsker Videnskabernes Selskab at ændre på med Formidlingsakademiet, og responsen fra forskerne har været god, fortæller Peter Hyldgård, kommunikationschef hos Videnskabernes Selskab og leder af Formidlingsakademiet.

„Formidlingsakademiet har vist, at der er et stort behov og ønske blandt forskere om at blive bedre til at kommunikere deres arbejde. Med den nye runde af akademiet håber vi at nå endnu flere forskere og hjælpe dem med at blive dygtige formidlere,‟ siger han.

På kurserne møder deltagerne nogle af landets dygtigste journalister og kommunikationsfolk, der underviser og giver individuel feedback på alt fra foredrag til opslag på sociale medier.

Formidlingsakademiet følger på den måde naturligt med et mediebillede i konstant forandring og dermed nye tilgange i forskningsformidlingen. Alligevel er der klar en rød tråd helt fra stiftelsen af Videnskabernes Selskab i 1742 til Formidlingsakademiet i 2025, da målet altid har været at styrke videnskabens stilling i samfundet ved at drøfte og formidle videnskaben – altid med udgangspunkt i den stærkeste forskning både i Danmark og internationalt.

Som præsident, Susanne Ditlevsen formulerer det: ”Videnskabernes Selskab har gennem århundreder arbejdet for at diskutere, dele og forstå den verden, vi lever i, ud fra videnskab i særklasse. Det klæder vi nu forskerne på til at brede endnu længere ud i samfundet.”

Hvis du ønsker at følge med i Formidlingsakademiet og få gode råd og ny viden om forskningsformidling, kan du skrive dig op til det gratis nyhedsbrev her.

For yderligere information, kontakt: Peter Hyldgård, Kommunikations- og formidlingschef, Videnskabernes Selskab. E-mail: ph@videnskabernesselskab.dk. Telefon: 2087 7756

Ansøg om at deltage i Formidlingsakademiets næste kursus

 

Næste kursusforløb i Formidlingsakademiet starter oktober 2025. Du kan deltage, hvis du er forsker med en vis forskningsmæssig tyngde ansat på en dansk forskningsinstitution.

 

Kurset er et miks af oplæg, øvelser og diskussion med særlig vægt på, at deltagerne undervejs høster masser af praktisk erfaring. Deltagelse er gratis og forskere fra alle grene af videnskaben kan ansøge om deltagelse.

 

Frist for ansøgninger: 1. juni 2025.

 

Læs mere om Formidlingsakademiet her.