Folkemødet 2024

Program for Videnskabernes Selskab på Folkemødet fra 13.-15. juni

Debatten “Hvorfor er videnskab ikke public service?” afholdt i samarbejde med Dagbladet Information, torsdag den 13. juni. Foto: Victor Kalsen Nissen/Videnskabernes Selskab
I uge 24 løb årets Folkemøde af stablen, og her kunne man finde Videnskabernes Selskab og mange af Selskabets medlemmer til debatarrangementer i det bornholmske.

I år tog debatterne, som Videnskabernes Selskab arrangerede eller medvirkede i, bl.a. fat på biodiversitetskrisen og de problemer, den indebærer. Kursen på dansk forskning og innovation blev tjekket, og der blev kigget nærmere på universitetsledernes råderum i arbejdet med at lægge en strategi for fremtiden og skabe plads til den enkelte forsker. Og så blev der spurgt til, hvorfor videnskab ikke er en del af public service.

Her får du en kort oversigt over Videnskabernes Selskabs debatprogram for Folkemødet 2024.

Debat: Hvorfor er videnskab ikke public service?

Hvornår: torsdag den 13. juni kl. 14.00-14.30
Hvor: Dagbladet Informations scene
Arrangører: Information og Videnskabernes Selskab

Deltagere: professor ved Institut for Statskundskab, AU, og forskningsleder for Folketingets Magtudredning 2,0, Michael Bang Petersen; dekan for Arts, Aarhus Universitet, professor Maja Horst; direktør for DR Strategi og Brugere, Lasse Bastkjær Jensen og formand for Kritiske Licensbetalere Christian Bülow.

Moderator: Stine Carsten Kendal, administrerende direktør hos Information

Nutidens samfund er i høj grad blevet til på skuldrene af fortidens forskning. Uden Einstein, ingen GPS, uden Montesquieu, ingen tredeling af magten, uden Bohr, ingen atommodel. Når vi som borgere kender til videnskab og forskning, har vi alle større mulighed for at være kritisk medvirkende og demokratisk deltagende i den fremtid, der skal komme. Og der har aldrig været mere brug for seriøs mediedækning af videnskabeligt stof end nu, så vi undgår ”fake news” og ukritisk viderebringelse af videnskabelige nyheder, der måske viser sig ikke at holde. Desuden viser en ny rapport, at borgerne i Danmark gerne vil se, lytte til og læse om videnskab.

Derfor kan det undre, at videnskab ikke nævnes én eneste gang i medieforliget, der blev vedtaget i 2023. Og heller ikke for så vidt i DR’s public service-kontrakt eller i Tv2’s public service-tilladelse. Hvorfor er videnskab ikke public service?

Fra venstre: Stine Carsten Kendal, Michael Bang Petersen, Maja Horst, Lasse Bastkjær Jensen og Christian Bülow. Foto: Victor Kalsen Nissen/Videnskabernes Selskab

Debat: Biodiversitet – hvad er problemet?

Hvornår: fredag den 14. juni kl. 9.20-10.10

Hvor: Carlsbergfondets scene

Arrangør: Videnskabernes Selskabs Klimakomité

Deltagere: professor i biodiversitet og leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved KU, Carsten Rahbek; professor i miljø- og ressourceøkonomi ved KU, Jette Bredahl Jacobsen og lektor i antropologi ved KU Cecilie Rubow.

Moderator: præsident for Videnskabernes Selskab, professor Susanne Ditlevsen

Natur. Mangfoldighed af liv. Ren luft og rent drikkevand. Rekreative områder. Sunde økosystemer.
Tilværelsen er fattigere uden, og værdien enorm for alle. Så hvorfor er det så svært at få mere beskyttet natur? Og hvis ikke vi får rettet op på naturens pressede tilstand, hvordan ser fremtiden så ud? Oplysende, konstruktivt og problemløsningsorienteret blev nutidens biodiversitetsudfordringer i denne debat undersøgt fra en videnskabelig vinkel med perspektiver fra biologi, miljø- og ressourceøkonomi samt antropologi.

Fra venstre: Susanne Ditlevsen, Cecilie Rubow, Carsten Rahbek og Jette Bredahl Jacobsen. Foto: Victor Kalsen Nissen/Videnskabernes Selskab

Debat: Er dansk forskning og innovation på vej mod middelmådighed?

Hvornår: fredag den 14. juni kl. 13.30-14.15

Hvor: Akademikernes Hus

Arrangører: Dansk Industri, Akademikerne, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Lægemiddelindustriforeningen og Videnskabernes Selskab

Deltagere: professor i astrofysik ved NBI, Anja C. Andersen; co-founder og CSO for Bactolife og forperson i YATSI, dr. Sandra Wingaard Thrane; generalsekretær i Videnskabernes Selskab og professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AU, Thomas Sinkjær og Corporate Vice President of Global Public Affairs and Sustainability ved Novo Nordisk, Katrine DiBona.

Moderator: Charlotte Rønhof, formand for Bornholms Erhvervsfond, bestyrelsesmedlem i Innovationsfonden, m.m.

Forskning og innovation skaber velstand og løsninger på vigtige udfordringer  det er fornuftigt at investere i forskning. Men er fornuft nok? Alternative sandheder florerer, og autoriteter udfordres. Hvem vil investere mere?

Danmark har tidligere investeret meget, men nu falder andelen af virksomheder, der investerer. Analyser peger på, at kvaliteten af dansk forskning er faldende. Fra at være et mirakel er dansk forskning og innovation måske på vej mod middelmådighed.

Har Danmark behov for en samlet forsknings- og innovationspolitik eller ligefrem en langsigtet national forskningsstrategi? Hvad skal målene være for dansk forskning, innovation og teknologiudvikling, og hvordan når vi dem?

Skal forskning levere viden til befolkningen, bekæmpe klimakrisen, skabe erhvervsudvikling eller lidt af det hele? Hvordan balancerer vi mellem højprofilerede strategiske forsknings- og teknologiområder, strategisk forskning på andre områder og grundforskningen? Og skal vi investere mere i forskning?

Fra venstre: Charlotte Rønhof, Sandra Wingaard Thrane, Anja C. Andersen og Thomas Sinkjær. Foto: Victor Kalsen Nissen/Videnskabernes Selskab

Formidlingsakademiet på Folkemødet

Hvornår: lørdag den 15. juni kl. 12.10-12.50

Hvor: Folkemødets Forskningsscene

Hvem: Formidlingsakademiet, Videnskabernes Selskabs kursusprogram i formidling for forskere

Videnskabernes Selskabs Formidlingsakademi deltog på Folkemødet med seks oplæg fra deltagerne på kurset. Her kunne man høre om Digital ældrepleje, tal og statistik i medierne, energiøer, fusionsenergi og spiselig tang. Oplæggene fandt sted på den helt nye ’Folkemødets Forskningsscene’, hvor mange af medlemmerne fra Videnskabernes Selskab også delte deres viden under Folkemødet, bl.a. Eske Willerslev, som det kan ses på billedet her.

Et fyldt telt på Folkemødets Forskningsscene under professor Eske Willerslevs foredrag om DNA. Foto: Victor Kalsen Nissen/Videnskabernes Selskab

Debat: Kan universiteternes ledere sætte retningen for fremtiden?

Hvornår: lørdag den 15. juni kl. 12.10-12.50

Hvor: Ledelsesscenen

Arrangører: Dansk Industri

Deltagere: generalsekretær for Videnskabernes Selskab og professor, Thomas Sinkjær; præsidiemedlem i Videnskabernes Selskab, næstformand i DFiR og professor, Mette Birkedal Bruun; dekan ved DTU og medlem af DFiR, Christine Nellemann; rektor ved Syddansk Universitet, Jens Ringsmose; underdirektør for forskning og uddannelse ved DI, Mikkel Haarder; ledelsesrådgiver og fhv. departementschef, Agnete Gersing og Dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, Bente Stallknecht.

Rektorer, dekaner og institutledere skal både sætte strategisk retning og give plads til, at den enkelte forsker kan udfolde sig og skabe helt nye indsigter. Hvordan gør man det? Hvad er dilemmaerne? Hvad skal man kunne? Hvordan bliver man klar til opgaven? Er det vigtigt at være stjerneforsker? På Ledelsesscenen kunne man om lørdagen komme med til debat om, hvad der er god ledelse på universiteterne.

Fra venstre: Jens Ringsmose, Mette Birkedal Bruun, Christine Nellemann, Mikkel Haarder, Thomas Sinkjær og Bente Stallknecht. Foto: Victor Kalsen Nissen/Videnskabernes Selskab