Ny publikation tager temperatur: Internationalt videnskabssamarbejde er under pres

Den første udgave af Videnskabernes Selskabs nye korte format ’Indsigt’ sætter fokus på forskernes oplevelse af presset på internationalt samarbejde. Foto: Rikke Reinholdt Petersen
Hvad betyder verdens uro for forsknings- og teknologisamarbejde på tværs af landegrænser? Det er blevet vanskeligere, lyder det i en temperaturmåling hos medlemmer af  Videnskabernes Selskab og Akademiet for Tekniske Videnskaber i det nye korte format ’Indsigt’.

Det er blevet markant vanskeligere at have internationalt forsknings- og teknologisamarbejde. Særligt universitetsansatte oplever, at det er uklart, hvilket ansvar de selv har for at sikre forsvarlige samarbejder.

Sådan lyder det fra medlemmer af  Videnskabernes Selskab og Akademiet for Tekniske Videnskaber i en temperaturmåling om internationalt forskningssamarbejde. Videnskabernes Selskabs nye korte format ’Indsigt’ fremhæver de vigtigste konklusioner fra målingen.

I 2024 gennemførte Videnskabernes Selskab, i samarbejde med Akademiet for de Tekniske Videnskaber,  temperaturmålingen blandt medlemmerne af de to akademier – samt blandt ungdomsakademierne Det Unge Akademi og Young Academy of Technology, Science and Innovation.

Temperaturmålingen bekræfter på mange måder det billede, man kunne forvente af udviklingen i de seneste år. Internationale forsknings- og teknologisamarbejder bliver oplevet som markant vanskeligere siden 2020. Samarbejdet med Kina, Rusland og Israel er særligt udfordret. Sådan lyder et par af konklusionerne i Indsigt.

Du kan læse mere om spørgeskemaundersøgelsen i bilagsrapporten ’Internationalt videnskabs- og teknologisamarbejde: En temperaturmåling blandt akademimedlemmer i Danmark’.

Undersøgelsen danner baggrund for et arrangement om internationalt samarbejde den 1. april 2025 i Videnskabernes Selskab. Arrangementet er allerede fuldt booket, men det er muligt at tilmelde sig en venteliste. Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde dig ventelisten her.

Arrangementet bliver afholdt i samarbejde med Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Akademiet for de Tekniske Videnskaber og Tænketanken DEA.