Forskningen er blevet et kapløb uden vindere – nu er det tid til et opgør

Det ensomme genis ræs for at nå toppen, bremser det samlede mål om den bedst mulige forskning. Det skal vi lave om på, lyder budskabet i ny kronik i Weekendavisen. Foto: Shutterstock/eamesBot.
Konkurrence er rigtig godt, lige indtil det ikke er. Den grænse er nået, hvor hyper-konkurrence kvæler kreativiteten og har forvandlet forskning til et kapløb uden vindere. Men der er både håb og løsninger, understreger præsident Susanne Ditlevsen og generalsekretær Thomas Sinkjær i en kronik i Weekendavisen.

Konkurrence er langt fra unikt, nyt eller en fejl i forskningsverden. Men det er gået for vidt. Konkurrencen er blevet usund – det er hyper-konkurrence.

Sådan trækker præsident Susanne Ditlevsen og generalsekretær Thomas Sinkjær en streg i sandet i en kronik i Weekendavisen.

De konkluderer, at vi har krydset den grænse, hvor den enkeltes kamp for publikationer og bevillinger risikerer at kvæle de bedste ideer. Succes er blevet den næste prestigefyldte bevilling frem for den bedst mulige forskning.

Faktum er, at det giver bagslag og koster på den kreative konto for alle – både dem, der vinder mange og store bevillinger, og dem, der ikke gør. For ikke at tale om trivsel og arbejdsmiljø for de enkelte forskere. Det er et tab for det enkelte projekt, forskningsfeltet og i sidste ende samfundet.

Det er derfor tid til et opgør med den stigende konkurrence og „the winner takes it all‟-mentaliteten.

Men tør vi tage et opgør med individualiseringen af forskningen?

Det er vi nødt til, konkluderer Susanne Ditlevsen og Thomas Sinkjær. Også selvom det udfordrer den enkeltes mindset og hele forskningssystemet. Men hvis vi ikke prøver nu, har vi allerede tabt.

Heldigvis er der både håb og inspiration fra dem, der allerede kæmper for holdet og forskningen.

Læs eller lyt til hele kronikken her.