Professor, Institut for Elektroteknologi og Fotonik, Danmarks Tekniske Universitet
Fagområde
Ingeniørvidenskab, fysik, optik, kommunikationsteknologier, kvanteteknologier
Hvad er dit forskningsfelt kort beskrevet?
Optisk kommunikation, som indebærer lige dele grund- og anvendt forskning inden for fysik, optik (lineær og ulineær), informationsteori, materialeforståelse, integreret fotonik og kvantekommunikation.
Hvad er de forskningsmæssige udfordringer?
At bryde skaleringen mellem højere datakapacitet og øget energiforbrug i kommunikationssystemer, særligt optiske kommunikationssystemer. Dette involverer blandt andet udvikling af nye metoder til at undgå komponent-parallellisering, altså hvor f.eks. en enkelt komponent kan behandle (generere og/eller processere) store datamængder, fremfor at lade flere parallelle komponenter behandle dele af den samlede datamængde. Dette kræver “beyond Moore’s Law” teknologier, som potentielt kan findes ved brug af ulineær optik i særlige optiske ulineære materialer. At finde de rette materialer og at designe applikationer, der udnytter deres potentiale, så der samlet set bruges mindre energi per sendt bit, er meget interessante udfordringer, som kan få stor samfundsmæssig betydning.
Hvorfor er netop dette forskningsområde interessant?
Internettet kan potentielt reducere vores energiforbrug betragteligt med “smart transport,” “smart buildings,” “smart lighting,” og andre intelligente optimeringer i samfundet. Men internettet bruger selv omkring 10% af al vores elektricitet, og da elektroniske teknologier har nået deres udmattelsespunkt indtil videre, er der stort behov for udvikling af helt nye kommunikationsteknologier, hvis energiforbrug ikke vokser med det eksponentielt voksende internet. Vi står derfor i en brydningstid, hvor grundsten til helt nye teknologier skal støbes, vel vidende at disse grundsten kan få stor indflydelse på et teknologiområde, der binder hele verdens befolkning sammen, og som kan hjælpe betydeligt mod klimaforandringer.
Hvad forventer du af dit medlemskab af Videnskabernes Selskab?
Inspiration. Jeg regner med at møde meget interessante mennesker med meget interessante ideer til at løse de store udfordringer, vores planet står over for. Jeg håber selv at kunne bidrage til de samtaler, jeg håber vil opstå. Vidensdeling og oplysning. Jeg håber, jeg kan bidrage til at “sprede buskabet” om, hvor meget interessant videnskab selskabet repræsenterer, og hvor store og vigtige emner der arbejdes med blandt selskabets medlemmer (og blandt deres kolleger). Jeg håber, jeg kan være med til at inspirere flere unge til at interessere sig for videnskab og kritisk viden i modsætning til løsrevne informationer, som så let kan tilgås i dag.
Fortæl lidt om mennesket bag forskeren.
Jeg er 50 år, med en dansk far og japansk mor, og har derfor været ligeligt til store bøffer og sushi. På det seneste har jeg udfordret mig med at spise vegansk for at vænne mig til en mere klimavenlig kost. Jeg er gift med Sofie på 20’de år, og vi har tre dejlige børn, på 14, 16 og 18 år, og vi har to eurasierhunde (som skiftes til at fælde en del). Jeg går til karate, som giver lidt knubs og ømme ben, men mest af alt giver en indre ro og holder mig fra helt fysisk forfald. Indsatsen varierer dog med sæsonen for forskningsansøgninger. Jeg kan godt lide lange ture i skoven på mine terrængående rulleski, og jeg holder af at spille guitar og skrive sange. Jeg har, siden jeg var barn, været meget interesseret i astronomi og fysik, og som større mere af lysets natur og anvendelsesmuligheder.