”Hvordan ved vi det?”: Ny podcast sætter fokus på den tværvidenskabelige samtale
Som en del af Videnskabernes Selskabs formidlingssatsning VidenSkaber lancerer Videnskabernes Selskab sammen med Det Unge Akademi en ny tværvidenskabelig podcast med titlen ”Hvordan ved vi det?” Du kan høre de første fire episoder nu.
I ”Hvordan ved vi det?” samtaler nogle af Danmarks dygtigste forskere om samfundets store problemstillinger. I første sæson dykker podcasten ned i spørgsmålet ”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?”
Kan vi med kunstig intelligens omsider få løst trængselsproblemerne på vejene og sikre grøn bølge? Gør kunstig intelligens robotter til bedre konfliktløsere end mennesker? Og hvad skal der til, for at techgiganterne ikke stjæler det mest intime i vores liv? Det er blot nogle af de spørgsmål, vi stiller i første sæson af ”Hvordan ved vi det?”.
Biolog og videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen er vært.
Lyt med her: Hvordan ved vi det? Eller find podcasten der, hvor du lytter til dine podcasts.
Episode 1: Kan maskiner tænke?
Hvad dækker begrebet ”kunstig intelligens” egentlig over? Kan vi sige, at maskiner er intelligente? Og hvornår blev de det i så fald? Sammen med professor i datalogi Susanne Bødker og lektor i sprogteknologi Johannes Bjerva dykker vi ned i historien om begrebet ”kunstig intelligens”.
Lyt med her.
Episode 2: Kampen om intimiteten
Hvilke konsekvenser har det for vores sociale relationer, vores demokrati og vores samfund, at store virksomheder ved hjælp af kunstig intelligens kan kapitalisere på vores følelser og manipulere os til at blive hængende på deres platforme? Hør professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen og professor i sprogteknologi Anders Søgaard i en samtale om kunstig intelligens’ betydning for vores sociale liv og politiske engagement.
Lyt med her.
Episode 3: Skal vi give kunstig intelligens grønt lys i trafikken?
Grøn bølge, det er skønt. Man sætter foden på speederen og sørger for at køre præcis den tilladte hastighed. Og så glider man bare lige gennem alle lyskrydsene uden at skulle sætte farten ned, speede op eller bremse. Sådan er ideen om grøn bølge i hvert fald, men virkeligheden er bare som regel en anden. Hør professor i datalogi Kim Guldstrand Larsen og lektor i trafikforskning Harry Lahrmann samtale om, hvordan kunstig intelligens kan bidrage til klogere trafikstyring, mindre trængsel og lavere CO2-udledning.
Lyt med her.
Episode 4: “Vi har sprunget buk over Turing-testen”
Hvad gør det ved os som mennesker, hvis maskiner bliver lige så gode eller måske endda bedre til at kommunikere, end vi er? Og ser vi ind i en fremtid, hvor robotter optræder som konfliktmæglere, og hvor romaner er skrevet af generativ kunstig intelligens? Sammen med professor i filosofi Johanna Seibt og professor i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen tager vi temperaturen på Turing-testen og diskuterer, hvad kunstig intelligens betyder for, hvordan vi kommunikerer med hinanden.
Lyt med her.
Flere episoder på vej
I løbet af efteråret udgiver VidenSkaber yderligere fire podcastepisoder om kunstig intelligens med fokus på kreativitet, sundhedsvæsenet, naturgenopretning og beskæftigelsessystemet. Glæd dig til samtaler mellem professor i informationsteknologi Peter Dalsgaard og lektor i kunsthistorie Amalie Skovmøller, mellem lektor i antropologi Alexandra Brandt Ryborg Jønsson og professor i bioinformatik Søren Brunak, mellem professor i geovidenskab Rasmus Fensholt og professor i datalogi Christian Igel og, sidst men ikke mindst, mellem lektor i psykologi Sabina Pultz og professor i datalogi Thomas Hildebrandt.
Følg podcasten der, hvor du lytter til dine podcast, og få besked, så snart de nye episoder kan høres.
Om VidenSkaber
Podcasten ”Hvordan ved vi det?” er en del af Videnskabernes Selskabs formidlingssatsning VidenSkaber. Ambitionen med VidenSkaber er at bringe videnskaben tættere på vores fælles hverdag og vise, hvordan den kan bidrage, når vi skal finde løsninger på aktuelle og hverdagsnære problemstillinger. I VidenSkaber spørger vi derfor konsekvent: ”Hvordan ved vi det?”
VidenSkaber bliver gennemført i 2023-2025 og består af en række forskningsformidlende aktiviteter – fra intensive forløb med høj grad af interaktion over store publikumsinddragende debatter til formater, der leverer baggrundsviden: workshops, debatter, videnskabsjournalistik, videoer og podcast. I efteråret 2024 stiller VidenSkaber skarpt på, hvordan kunstig intelligens forandrer vores samfund. Læs mere på videnskaber.dk, hvor vi løbende annoncerer arrangementer, videoer, artikler og podcastepisoder.
VidenSkaber er støttet af Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden.