Forskningskvalitet

Hvordan identificerer man fremragende forskning? Kan forskningskvalitet vurderes troværdigt af ikke-eksperter, fx via diverse kvantitative mål? Det er vigtigt at vide, om forskningskvalitet kan vurderes rimelig objektivt – og i givet fald hvordan – for svaret er afgørende for beslutninger, som tages hver eneste dag i forskningsverdenen.

Forskningskvalitet vurderes hver eneste dag verden rundt, og sådanne vurderinger har fundet sted, så længe der har været forskning. I den situation er spørgsmålet ikke så meget, om forskningskvalitet overhovedet kan vurderes, men snarere hvordan man sikrer, at en sådan vurdering tegner et nogenlunde dækkende og retvisende billede. Problemstillingen er for så vidt enkel: I sidste ende handler det om, hvordan samfundet sikrer, at den forskning, som udføres på de danske universiteter, er af høj og gerne stigende kvalitet.

I lyset af disse overvejelser er formålet med Hvidbogen og Årsmødet i højere grad at stimulere til diskussion og problematisering end at komme med klokkeklare svar. Alligevel har vi, på baggrund af vores overvejelser og diskussioner i forbindelse med udarbejdelsen af Hvidbogen, tilladt os at fremkomme med nogle anbefalinger.

Dyk ned i Hvidbogen 2020 nedenfor. Du kan finde tidligere hvidbøger og andre publikationer her.