Havstigninger, våde varer og dybhavets gåder: Hvad sker der, når havet forandrer sig?

Grafik: Lars Hartmann
95 procent af havet er ukendt territorium, selvom havet er afgørende for os alle. Bliv klogere på de mange mysterier, når Videnskabernes Selskab dykker ned under havoverfladen og søger svar.

Havet dækker to-tredjedele af vores planet og spiller en afgørende rolle for livet på kloden. Fra produktionen af halvdelen af den ilt, vi indånder, til reguleringen af klimaet og bindingen af CO2 er havet essentielt for vores livsvilkår. Alligevel ved vi i dag mindre om havets bund, end vi gør om månens overflade.

I 2025-2026 stiller Videnskabernes Selskab derfor skarpt på havet med formidlingsinitiativet VidenSkaber. Gennem forskningsbaseret formidling og borgerinddragende tiltag undersøger vi ét centralt spørgsmål: Hvad sker der, når havet forandrer sig? Det gør vi med generøs støtte fra Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden.

Evigt parløb med havet

Det betyder nemlig ikke så lidt, når havet rykker på sig i et lille land som Danmark, der er omringet af vand. Faktisk så omringet, at ingen bor længere end 50 km fra kysten. Og med en kystlinje på næsten 9.000 km er vi som land og folk formet af det hav, som omgiver os. Siden de første mennesker kom til Danmark i stenalderen, har vi levet af og med havet. Det gennemstrømmer vores sprog og litteratur, vores adfærd, maden på tallerkenen og samfundet.

Havet er let at tage for givet. Men klimaforandringerne ændrer havet og tvinger os til at tage stilling. Vi truer det, og det truer os. Havniveauet stiger, biodiversiteten er under pres, og økosystemer forandrer sig i et bekymrende tempo. Men hvordan tilpasser vi os en verden og et klima i stigende forandring, og hvordan griber det ind i lige præcis din hverdag?

Det er dét, vi vil udforske det kommende år gennem VidenSkaber. I selskab med nogle af Danmarks skarpeste forskere bringer vi et væld af forskellige fagområder i spil. Med alt fra havbiologi og klimaforskning til samfundsvidenskab, litteratur og historie er målet i fællesskab at blive klogere på havet: på dets våde fødevarekammer, dets usynlige livs overvældene betydning for menneskets og klodens sundhed samt havets spejling af vores fortid og glimt af fremtiden i dybhavets rigdom.

Kom med på dybt vand

VidenSkaber søger at gøre videnskaben vedkommende og åben for alle. Gennem workshops, debatter, foredrag, podcast og artikler bringer vi forskningen ud der, hvor hverdagen lever. Deltagere og publikum bliver inviteret med til at stille spørgsmål, udfordre antagelser og blive bedre til at skelne mellem, hvad der er videnskabeligt underbygget viden, og hvad der ikke er.

VidenSkaber stiller derfor altid det gennemgående spørgsmål: Hvordan ved vi det? Det gør ikke bare videnskaben mere tilgængelig, men styrker også den offentlige samtale.

Seneste tema: Kunstig intelligens

I 2024-2025 stillede VidenSkaber skarpt på spørgsmålet ”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?”. Her samlede vi mere end 8.000 deltagere i hele landet og engagerede forskere fra knap 20 forskellige fagområder. Og ikke nok med det udkom VidenSkabers podcast af samme navn som vores kernespørgsmål: Hvordan ved vi det? Podcasten blev modtaget med stor interesse og vender derfor i denne runde tilbage med otte nye afsnit om havet.

Følg med

Programmet for det nye tema bliver offentliggjort løbende fra juni 2025. Du kan finde datoer for debatter, foredrag, workshops og podcastudgivelser på VidenSkabers hjemmeside. Vil du være blandt de første til at høre nyt? Tilmeld dig da vores nyhedsbrev her, så holder vi dig opdateret på VidenSkaber og selskabets mange tilbud og aktiviteter.

Hvis du er nysgerrig på havet, kan du se teaservideoen om temaet her: