Fra tørt karriereræs til live-tv og millionstøtte: Formidlingsakademiet blev gamechanger for Patrick Munk

Tiltrækker din forskning støv frem for taletid? Så er Formidlingsakademiet en oplagt mulighed for at sparke døren ind til mediernes, virksomhedernes og fondes maskinrum, lyder anbefalingen fra DTU-forsker Patrick Munk, der selv har deltaget i et forløb. Det kan sætte turbo på karrieren, videnskaben og tværfagligt fællesskab.
”Skal man bare publicere sin artikel og så sidde ved sin telefon og passivt vente på, at der er en journalist, der opdager en?”
„Nej,” svarer DTU-forsker Patrick Munk sig selv med et stort smil på sit kontor, der gemmer sig i DTU’s gule jungle af bygninger i Lyngby. Du kender ham måske som forskeren med piercinger, der udfordrer fordomme og spørger ”hvordan skal en professor se ud?”
For han har opgivet at vente på at blive opdaget, så han kan at trænge gennem murene til omverdenen. I stedet har han taget ansvar for at give sig selv og sin forskning i antibiotikaresistens taletid ude i samfundet. På Formidlingsakademiet lærte han hvordan.
Videnskabernes Selskab har netop sat Formidlingsakademiet i verden for at hjælpe forskere med at engagere sig effektivt med medier og offentlighed. Her træder Formidlingsakademiet til som et kursusforløb, der med en række værktøjer skal styrke forskerstemmer i samfundet. Det har allerede sat turbo på Patrick Munks karriere, netværk og personlige succes.
Giv din forskning taletid – det betaler sig
Som lektor ved DTU Fødevareinstitut drømte Patrick Munk om at nå meget længere ud end til sine kolleger og studerende. For han har tabt sit hjerte til forskning i mikroberne og den usynlige kamp mod antibiotikaresistens, som berører os alle. Men det er ikke bare sådan lige til at nå ud til det brede samfund eller finde sine ben i forskningsverdenen. For som det er med kærlighed, kommer ordene ikke altid så nemt og optimalt ud.
Når man får styr på budskaberne og rammer tonen lige på kornet, så vælter mulighederne til gengæld frem, erfarer Patrick Munk på rekordtid efter forløbet på Formidlingsakademiet. Det er uden tvivl de bedst brugte timer for karrieren såvel som personlig udvikling, understreger han.
”Mit fornemmeste job er at skabe viden, og den videns værdi er afhængig af dens synlighed. Formidlingsakademiet blev derfor en slags vendepunkt for mig. Måske endda en redningskrans,‟ siger han.
Kursets særlige styrke ligger i den faglige mangfoldighed blandt kursisterne og at tage hver enkelt kursist med på en 360 graders vals i formidlingens discipliner, fortæller han:
”Jeg synes, at det var helt vildt fedt, at kurset havde bredden med. At du én dag er ude på Folketeateret og lærte at gå rundt på en scene og lærte, hvordan du bruger din stemme og person. Og en anden dag, så var du inde og høre oplæg og diskutere formidling hos Politikens videnskabsredaktion. Vi kom ligesom hele paletten rundt, og det blev aldrig kedeligt,” fortæller han.
Den individuelle feedback har særlig taget erfaringerne til nye højder, fremhæver han:
”Jeg tror ikke, jeg har prøvet kursus, hvor man har lagt så mange ressourcer ind i hvert individ. Hvor underviseren rejser for at høre vores oplæg, og man hyrer f.eks. eksterne SoMe-konsulenter, så man kan komme ud på deres kontor til one-on-one feedback og tips.”
”Det var virkelig, virkelig tjekket,” understreger han.

For Patrick har det banet vej til optrædener i alt fra TV2 Go’ Aften Live og Aftenshowet til indlæg og artikler på Videnskab.dk, DR og i Politiken. Det har mildest talt givet pote på karrierefronten Alene det sidste kvartal af 2024 modtog Patrick Munk 14 millioner i støtte til fire forskellige projekter. To var til formidlingsprojekter.
”Meget af det jeg har oplevet for nyligt, var 100 procent ikke sket uden Formidlingsakademiet,” konkluderer han henrykt over nu at have fundet fodfæste i den offentlige debat.
Det er selvfølgelig også, fordi han er en dygtig forsker. Men han er ikke et sekund i tvivl om, hvorfor lykken smiler til ham netop nu. For hvor hans formidling før strandede, har hans nyerhvervede gennemslagskraft gjort ham synlig på forskeres, mediers, universiteters, fondes og virksomheders radar.
”Man kan bare se, at folk rækker ud og vil samarbejde med en. Industri og andre firmaer vil lave fede samarbejder med mig. Det er noget, DTU sætter meget, meget højt,” fortæller Patrick Munk.
Det har desuden åbnet døren til at blive optaget i Det Unge Akademi i Videnskabernes Selskab og gjort det nemt at rekruttere studerende. De skriver og vil lave ph.d. med ham og søger fellowships for at arbejde med ham.
Sociale medier giver en plads på radaren
Patrick Munk ser derfor nu forskningsformidling som en lige så vigtig del af sit virke som forsker frem for at betragte formidling som noget, der ikke for alvor hænger sammen med selve forskningen.
Han har særligt indset, at sociale medier ikke er et ”quick fix”. Det kræver en stærk, gennemtænkt, fokuseret formidlingsstrategi, der kan vende algoritmer til din fordel. Derfor bruger Patrick Munk nu udvalgte billeder og selfies på LinkedIn til at sætte ansigt på sine budskaber og skabe en rød tråd i formidlingen – selv når budskaberne kan stikke i mange farverige retninger. Fordi sådan er Patrick Munk nu engang.
Resultatet står strålende klart: En stor stigning i antallet af følgere på LinkedIn, kommentarer og en markant øget synlighed i medierne. Og det er altså ikke et spørgsmål om popularitet udelukkende for selvtillidens skyld.
”Mit netværk på LinkedIn er vokset flere hundrede procent. Direktører, professorer, folk i vigtige bestyrelser og mange andre beslutningstagere følger med. Journalister og filmproducenter vil arbejde med mig,” siger Patrick Munk, der dog også fortæller om bagsiden.
Om ubehagelige, konfronterende og negative beskeder. Det følger med, når man bruger sig selv og algoritmerne til at få sin mening og forskning langt ud i onlineverdenen, tv og nyhedsspalterne til et bredere publikum. Men her har Patrick Munk også lært at vende bagsiden til sin forsknings fordel ved at konfrontere fordommene på LinkedIn – og så rullede snebolden.
”Jeg fandt ud af, at lige så snart jeg blev inviteret i tv og flere forskellige steder på grund af mit udseende, så var det jo også en mulighed for lige at sige noget om antibiotikaresistens,” siger han.
Han giver nu sine erfaringer videre som underviser for ph.d.-studerende i netop forskningskommunikation. Det kræver kendskab til formidlingens kunst og algoritmernes liv. Derfor er Formidlingsakademiet den perfekte partner som både djævlens advokat og læremester til at skære igennem støjen uanset dit budskab og forskningsfelt, lyder anbefalingen fra Patrick Munk.
”Hvis du som forsker tager det her kursus, vil du lære så meget nyt, som du ikke har nogen slags træning i. Det er bare enormt givende for dine muligheder og et netværk på tværs af fagligheder, som man ikke havde set komme.”
Hvis du ønsker at følge med i Formidlingsakademiet og få gode råd og ny viden om forskningsformidling, kan du skrive dig op til det gratis nyhedsbrev her.
For yderligere information, kontakt: Peter Hyldgård, Kommunikations- og formidlingschef, Videnskabernes Selskab. E-mail: ph@videnskabernesselskab.dk. Telefon: 2087 7756

Patrick Munk deler i sin karakteristiske selfiestil, hvordan han underviser børn i bakterie-DNA-forskning med LEGO i Lyngby. Foto: Patrick Munk.
Gevinster fra Formidlingsakademiet

Patrick Munk peger på en række afledte gevinster af indsatsen på Formidlingsakademiet, selvom man ikke kan sætte direkte lighedstegn mellem forskningsformidling og efterspillet:
- Optaget i Det Unge Akademi (DUA), hvor han er del af Formidlingsudvalget og senest valgt som udvalgsrepræsentant
- Modtaget 14 millioner kroner i støtte til fire projekter i sidste kvartal af 2024
- Nemt at rekruttere studerende og finde samarbejdspartnere
- Større tværfagligt netværk gennem kurset med blik for flere tværfaglige perspektiver og samarbejder
- LinkedIn-følgerskaren er vokset flere hundrede procent. Det er gået fra 10 personer, der ser hans oplæg til 10.000 på en god dag
- Interesse fra direktører, professorer, bestyrelser og beslutningstagere generelt
- Kontakt og samarbejde med journalister og filmproducenter
- Personlig udvikling til at kende styrker og svagheder
- En stemme til at tale om forskellige emner, herunder egen forskning.
Om Formidlingsakademiet
Formidlingsakademiet blev lanceret af Videnskabernes Selskab i 2021 med støtte fra Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden, som netop har forlænget støtten fem år yderligere. Målet er at skabe mere og bedre formidling af videnskab i Danmark.
Derfor er Formidlingsakademiet på én gang et kursusforløb, en formidlingsindsats og et netværk for forskere, der ønsker at blive bedre til at kommunikere og tage et stort, aktivt skridt ind i offentlighedens søgelys med den faglige viden under armen. Det er gratis og henvender sig til forskere fra alle dele af videnskaben.
Kursusforløbene kommer omkring formidling i en lang række arenaer: TV, radio, foredrag, artikler, sociale medier og at pitche til journalister. De eksterne undervisere er eksperter og praktikere på de respektive områder. Derudover møder kursisterne også medlemmer fra Videnskabernes Selskab og andre erfarne forskere, der deler deres erfaringer med formidling og mediekontakt.
Fra 2025 forsøger Formidlingsakademiet at række ud til endnu flere forskere med nye formater og justeringer af de tidligere kurser. Det byder bl.a. på et langt kursus, et kort kursus, etablering af et alumnenetværk, et fast nyhedsbrev og en frit tilgængelig værktøjskasse på Videnskabernes Selskabs hjemmeside.