Forskningsformidling er en kerneopgave – men den løser ikke sig selv

Når formidling af forskning bliver prioriteret vinder både forskningen og samfundet. Uden formidlingen risikerer vi, at samfundet misforstår og mister videnskabens potentiale, argumenterer præsident Susanne Ditlevsen og generalsekretær Thomas Sinkjær i Altinget.
Misinformation, opmærksomhedskrig, tillid og kriser i form af epidemier og klimaforandringer kræver, at videnskaben og samfundet spiller tæt sammen. Her er forskningsformidling vores stærkeste våben.
Det er budskabet i præsident Susanne Ditlevsen og generalsekretærs Thomas Sinkjærs seneste debatindlæg i Altinget.
For selvom de fleste kan blive enige om forskningsformidling, så ryger formidling i praksis alt for ofte ned i prioriteringsrækken af vigtige kerneopgaver, som hører til i et travlt forskerliv på universiteterne og andre forskningsinstitutioner. Men uden klar og effektiv formidling af videnskaben risikerer vi at miste borgere og politikere på vejen. At de giver op, går andre veje og slet ikke får glæde af de videnskabelige fremskridt.
“Det er ærgerligt af mange grunde; for den enkelte forsker, for videnskaben, for samfundet og for demokratiet – og fordi retten til videnskab er en menneskeret,” understreger Susanne Ditlevsen og Thomas Sinkjær i indlægget.
Videnskabernes Selskab er selv trukket i arbejdstøjet med initiativet VidenSkaber, der rækker ud og engagerer sig med befolkningen gennem workshops, debatter og podcast. Formidlingsakademiet har netop fået støtte til at fortsætte med netop at klæde forskere på til at tage ordet både gennem kurser, nyhedsbrev og podcastserie. Selskabets gratis offentlige foredrag tilbyder både forskere en øvebane og direkte linje møde med borgere.
Det er blot at nævne nogle eksempler på Videnskabernes Selskabs formidlingsarbejde, men både fonde, universiteter, festivaller og medier med flere arbejder også ihærdigt på sagen.
“Der er medvind, selvom det er en hård kamp om tid og ressourcer. Derfor skal vi løfte opgaven sammen,” lyder det fra Susanne Ditlevsen og Thomas Sinkjær.
Læs hele indlægget her og bliv klogere på, hvordan forskningsformidling er en grundsten for demokratiet, og hvilke udfordringer og fordele som følger med formidlingens kunst.