Forskning i bibelen indbringer sølvmedaljen
Når Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab den 22. oktober uddeler dette års Sølvmedalje til en særligt talentfuld, prominent forsker, lægges den i hånden på dr.theol. Frederik Poulsen, adjunkt ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, som forsker i Det Gamle Testamente.
I indstillingen af Frederik Poulsen til Selskabets Sølvmedalje hersker der ingen tvivl om, at den 36-årige forsker har gjort sig fortjent til den anerkendelse, der ligger bag prisen: I nomineringen beskrives han nemlig både som værende intet mindre end ”helt usædvanligt talentfuld”, mens hans forskning samtidig roses for at have ”stor international impact” såvel som tværfaglig bredde.
Og det er da også en lige dele begejstret og beæret Poulsen, der kan se frem til at modtage Sølvmedaljen ved et medlemsmøde i Videnskabernes Selskab torsdag aften:
– Det er en stor ære at modtage Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje. Jeg er meget glad. Jeg ser tildelingen af prisen som en fornem anerkendelse af min efterhånden lange beskæftigelse med de bibelske tekster. Det videnskabelige studie af Bibelen i Danmark har historisk set stået fagligt stærkt, og med denne traditionsrige pris er jeg glad for at kunne videreføre denne stolte arv, siger Frederik Poulsen i et interview forud for overrækkelsen.
Øremærket til Egypten
Med Sølvmedaljen følger et legat på hele 100.000 kr., og det skal, ifølge Poulsen, gå til endnu mere forskning og stadig mere internationalt samarbejde:
– Prisen og det medfølgende legat vil for mig betyde et endnu stærkere samarbejde med førende forskere rundt om i verden. Jeg drømmer om at bruge en del af legatet på at afholde en konference om de ældste jødiske samfund i Egypten for små 2.500 år siden, fortæller han.
Frederik Poulsens øremærkning af pengene til initiativer af netop denne slags er på mange måder begrundelsen for nomineringen af ham i en nøddeskal. Man har nemlig i høj grad vægtet forskerens store internationale faglige netværk såvel som hans enorme engagement, når det kommer til både deltagelse i og organisering af internationale konferencer og symposier.
Forskning med dybde og originalitet
Til det allerede nævnte kan desuden lægges en imponerende mængde af videnskabelige udgivelser fra Poulsens hånd samt en perlerække af forskerophold ved bl.a. Yale og Oxford University. Derudover har han også et solidt CV over tildelte forskningsbevillinger, bl.a. fra Carlsbergfondet, og tidligere videnskabelige anerkendelser, herunder Nils Klim-prisen, som forskeren modtog tidligere på året. Alt dette tilsammen med dét, som Bedømmelsesudvalget i deres endegyldige vurdering af Poulsens forskerprofil kalder ”forskningsmæssig dybde og originalitet”.
Sølvmedaljen overrækkes af præsident Marie Louise Nosch ved et internt medlemsmøde i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab torsdag den 22. oktober. Her vil Frederik Poulsen holde en forelæsning om sin forskning.
Frederik Poulsen:
Dr.theol., ph.d., adjunkt ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskning indenfor bl.a. eksil og diaspora, de gammeltestamentlige profeter, bibelsk teologi og receptionshistorie
Aktuelt forskningsprojekt: Stories in a Strange Land: Biblical Narratives about Assimilation and Religious Identity, støttet af Carlsbergfondet
Modtager af bl.a. Nils Klim-prisen (2020) og Sapere Aude: DFF-forskertalent-prisen (2015)
Har udgivet 3 forskningsmonografier
Disputatstitel: The Black Hole in Isaiah (2019)
Har gennemført forskningsophold i Oxford (2012), Jerusalem (2016), Bonn (2017) og ved Yale, USA (2020)
Pressefoto: Suste Bonnén.
Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje
Det Kongelige Danske Videnskabernes Sølvmedalje uddeles 1 gang om året til en dansk forsker under 40 år for en særlig betydelig afhandling eller en samlet videnskabelig indsats, der er offentliggjort inden for de sidste fem år. Forskeren skal beskæftige sig med samfundsfaglig eller humanistisk videnskab og skal have en fast tilknytning til dansk forskningsmiljø. Med Sølvmedaljen følger et prislegat på 100.000 kr., som skal anvendes til modtagerens forskning.
For mere information om medaljeoverrækkelsen, kontakt kommunikationschef i Videnskabernes Selskab Kristoffer Frøkjær på kf@royalacademy.dk eller tlf.nr. +45 31146101.