Vil man Livet, maa man tage Livskampen. Danmarks første kvindelige læger, 1875-1925

Vil man Livet, maa man tage Livskampen. Danmarks første kvindelige læger, 1875-1925

I 1885 fik Danmarks sin første kvindelige læge, da Nielsine Nielsen blev kandidat fra Det Medicinske Fakultet på Københavns Universitet. Det var en udfordrende vej både for hende og de mange kvinder, der fulgte i hendes fodspor. For de første generationer af kvindelige læger gjaldt det nemlig ikke kun om at balancere omverdenens, men også deres egne forventninger og bekymringer. Gennem et studie af de kvindelige læger, der blev uddannet fra 1875 til 1925, er det blevet muligt at komme tættere på deres vej gennem studiet og livet. Resultatet er et enestående indblik i deres succeser og kampe, både professionelt og privat, der viser at tingene sjældent var enten-eller.

Foto: Nielsine Nielsen. Af Carl Edvard Emil Rye /Det Kgl. Bibliotek/open acces

Louise Villefrance Perner er historiker med en ph.d.-grad fra Københavns Universitet, hvor hun undersøgte hvad københavnerne døde af i 1800- og 1900-tallet. I dag har hun bevæget sig fra de stille grave til de mere livlige klager og arbejder nu som postdoc i forskningsprojektet Copenhagen Complains, der udforsker klagekultur i 1700-tallets København. Med en solid erfaring fra museer, arkiver og universitetsverdenen brænder hun for at kombinere forskning med formidling og engagere et bredt publikum.

150 år med Marie og August Krogh

 

I år er det præcis 150 år siden, at både Marie og August Krogh, med kun en måneds mellemrum, blev født. De to videnskabsfolk, og desuden ægtepar, kom til at spille en stor rolle inden for videnskabelige områder som fysiologien, biologien og lægevidenskaben. August fik sågar en Nobelpris.
De blev også store stemmer inden for den danske forskningspolitik, hvor de var dybt engagerede i, hvordan grundvidenskaben og samfundet kunne drage nytte af hinanden.

 

I november og december markerer vi Krogh-parrets dobbelte fødselsdag med videnskabelige foredrag om dem, deres samtid, deres forskning og deres store betydning for forskningsverdenen.

Spørgsmål

profile picture

Trine Hagerup

Programkonsulent

search