Shopamok og sort menu: Derfor taber økonomisk politik og grøn samvittighed

Shopamok og sort menu: Derfor taber økonomisk politik og grøn samvittighed

Hvorfor køber vi ofte mere, end vi har brug for i supermarkedet? Kan vi motivere flere til at vælge offentlig transport? Og hvordan påvirker madapps og menukort vores valg af måltider?

De bæredygtige intentioner og politiske instrumenter taber, når vi rent faktisk skal handle og vælge. Christina Gravert dykker i denne forelæsning ned i adfærdsøkonomiens fascinerende verden og udforsker, hvordan vores daglige beslutninger formes af subtile påvirkninger og ubevidste bias.

Gennem innovative felteksperimenter kaster hun lys over de komplekse mekanismer bag vores forbrugsvalg og bæredygtig adfærd. Hun undersøger effektiviteten af økonomiske værktøjer som CO2-afgifter og stiller skarpt på det evige spørgsmål: Hvorfor handler vi ikke altid i overensstemmelse med vores intentioner om at leve mere bæredygtigt?

Foredraget viser, hvordan adfærdsøkonomiske indsigter og eksperimentelle metoder kan bidrage til en dybere forståelse af menneskelig beslutningstagning og omsættes til mere effektive og nuancerede økonomiske politikker.

Illustration: Impactually

Christina Gravert er lektor i adfærdsøkonomi ved Københavns Universitet. Hendes forskning fokuserer på at forstå og påvirke beslutningsprocesser inden for bæredygtigt forbrug og sundhedsadfærd. Gennem felteksperimenter undersøger hun, hvordan økonomiske incitamenter og “nudges” kan fremme miljøvenlige og sunde valg i hverdagen. Hun kan lide at prøve nudges på sin mand og datter. En ting er klar: To-årige er ikke “homo economicus”.

Spørgsmål

profile picture

Birgit Olsen

Programkonsulent

search