Minutter i midnat – atomtruslen før og nu

Minutter i midnat – atomtruslen før og nu

Dommedagsuret blev født i juni 1947. Med urets visere på syv minutter i midnat ville bekymrede videnskabsfolk advare alle om de farer, de nye kernevåben udgjorde for hele menneskeheden. I dag er atomtruslen igen tilbage i nyhedsstrømmen.

I foredraget giver Henry Nielsen og Casper Andersen dig indblik i den globale historie om kernevåben fra udviklingen af de første atombomber under Anden Verdenskrig til nutidens aktuelle atombrændpunkter i og omkring blandt andet Ukraine, Taiwan og Iran. Foredraget fortæller også, hvordan stater, organisationer og enkeltpersoner har forsøgt at forhindre den ultimative katastrofe, og hvordan Dommedagsuret forsøger at reflektere omfanget af de eksistentielle trusler, ikke mindst atomtruslen og klimatruslen, som verden står overfor i dag.

Fysikeren J. Robert Oppenheimer og General Leslie Groves ved eksplosionsstedet for Trinity, verdens første atomprøvesprængning, der fandt sted 16. juli 1945. Foto: Wikicommons / United States Department of Energy

Henry Nielsen er lektor emeritus ved Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet. Henry har gennem en lang karriere især forsket i atomteknologiens historie og samfundsbetydning.

 

Casper Andersen er lektor ved Afdeling for Filosofi og Idéhistorie, Aarhus Universitet. Casper forsker i videnskabens globale idéhistorie i det 20. århundrede.

 

Sammen har de skrevet bogen Minutter i Midnat. En global historie om kernevåben, der udkom i 2022 på Aarhus Universitetsforlag.