Kunsthandlerens arv og de illegale oldsager

Kunsthandlerens arv og de illegale oldsager

På Antikmuseet på Aarhus Universitet befinder sig ca. 1500 potteskår. Skårene blev fundet i et varelager i Geneve i 2016 og tilhørte den engelske kunsthandler Robin Symes, der var gået under jorden. Hvordan havnede potteskårene i varelageret, og hvorfor blev de aldrig sat til salg? Kan man finde tilbage til deres oprindelige fundsted?

Foredraget præsenterer den forskning, som gennem projektet Illicit Antiquities in the Museum gerne skal finde svar på de spørgsmål. Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond. Det er historien om et område i Italien, Apulien, der i årtier har været udsat for illegale udgravninger. Det er også en historie om en arkæologi dybt splittet mellem en kunsthistorisk forskning i oldsagerne uafhængig af den manglende kontekst, og en arkæologisk forskning med fokus på oldsagernes betydning, hvor de er produceret og fundet. For de fortæller to forskellige historier om det antikke Apulien.

Fragment-RS26B: Fragment af en stor vase med en billede af et gravmonument med en afdød kriger med hest. Fra Robin Symes’ varelager i Geneve, udlånt til Antikmuseet, Aarhus Universitet. Foto: Vinnie Nørskov, AU

Vinnie Nørskov har været ansat som lektor og leder af Antikmuseet, Aarhus Universitet, siden 2004. Hendes forskning fokuserer på, hvad vi skal bruge kulturarven fra antikken til i dag. Hun er særlig interesseret i museums- og samlingshistorie og den moderne kunsthandel med antik kunst: hvorfor sender vi ikke bare det hele tilbage? Som leder af Antikmuseet har hun stået for udstillinger og formidling af antikkens kunst og kultur og er specielt optaget af samtidskunstens dialog med antikkens kunst.

 

Læs mere:

Illicit Antiquities in the Museum

Vinnie Nørskov — Aarhus Universitet (au.dk)