Fra blodig til ”kold” borgerkrig: Er USA’s demokrati på randen af kollaps?

Fra blodig til ”kold” borgerkrig: Er USA’s demokrati på randen af kollaps?

Trump er på vej tilbage til Det Hvide Hus, mens hans tilhængeres storm på Kongressen den 6. januar 2021 stadig spøger. Debatten har fået sit eget liv med masseudvandring fra X (tidligere Twitter). Men er de skarpt skårne politiske fronter i USA noget nyt, og hvor meget af de seneste års konflikter kan vi egentlig tillade os at tilskrive Trump?

Lektor Niels Bjerre-Poulsen og professor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på SDU har gravet i historien, forskningen og den amerikanske forfatning for at finde svar og gøre os klogere på splittelsen.

Vi skal helt tilbage til 1850’erne for at finde et lige så afgørende præsidentvalg som i 2024. Dengang var de politiske fronter mellem USA’s nordstater og sydstater trukket så hårdt op, at nationen havnede i en blodig borgerkrig, der siden har trukket lange spor op gennem dens historie.

Nu, 160 år senere, raser der igen alvorlig politisk konflikt, men nu som om en ”kold borgerkrig”. Godt nok skyder amerikanerne ikke længere på hinanden – for det meste da – men den politiske debat er brudt sammen.

Donald Trump spiller rigtig nok en helt særlige rolle, men der er også en række strukturelle faktorer på spil. Flere ledende politologer har de seneste år peget på træk ved forfatningen som årsagen til, at amerikanerne nu har så svært ved igen at få sænket den politiske temperatur.

Bliv klogere på de to forskeres konkrete kortlægning af nogle af årsagerne til splittelsen, når de tager ordet   til offentligt foredrag i Videnskabernes Selskab.

Stormen på United States Capitol 2021. Foto: Philip Yabut/Shutterstock
Foto: Privat

Jørn Brøndal er professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, præsident for Nordic Association for American Studies og internationalt anerkendt. Han forsker og holder foredrag om amerikansk etnisk, racemæssig og politisk historie siden 1865. Herunder aspekter af amerikansk historiografi. I 2020 vandt han Syddansk Universitets forskningsformidlingspris. Han bidrager ofte til dansk TV, radio og til den offentlige debat i aviserne og andre medier.

Foto: Tommy Frost

Niels Bjerre-Poulsen er uddannet i Historie og Amerikanske Studier fra Københavns Universitet. Efterfølgende erhvervede han en ph.d.-grad i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara. Fra 1988 til 2010 var han ansat på CBS, og siden 2010 har han været lektor på Syddansk Universitet. Han har skrevet en lang række bøger og artikler om historie og samfundsforhold i USA, og siden 1998 har han hyppigt analyseret og kommenteret amerikansk politik i de danske medier.

Spørgsmål

profile picture

Birgit Olsen

Programkonsulent

search