Hjernen på svampe, AI-debat og rundtur: Kom til Forskningens Døgn 2025
Forskningens Døgn
Hjernen på svampe, AI-debat og rundtur: Kom til Forskningens Døgn 2025




Kan kunstig intelligens erstatte lægen? Er magiske svampe syretrip eller lægemiddel? Og hvilken historie følger med nogle af de førende forskere gennem flere hundrede år? Videnskabernes Selskab åbner dørene og giver svar til Forskningens Døgn.
Forskningens Døgn i Videnskabernes Selskab byder på rundvisning og to dobbelt foredrag med spørgerunder til to aktuelle emner, hvor videnskab og hverdag mødes.
Det fulde program er således:
Kl. 15.00-15.50
Rundvisning ved Marita Akhøj Nielsen
Kl. 16.30-17.30
Dobbelt foredrag: Kan kunstig intelligens erstatte lægen?
Kl. 18.00-19.00
Dobbelt foredrag: Mytedræber og hjernekrøller: Er magiske svampe syretrip eller lægemiddel?
Kl. 19.15-19.45
Vand, sodavand og øl.
Læs mere og tilmeld dig alle eller enkelte dele af dagen nedenfor.

Videnskabernes Selskab gemmer på en række royale skatte. Foto: Foto: Asger Bjørn Larsen.
Vild videnskab, skatkister og kunst: Kom med på rundvisning i Videnskabernes Selskab

Hvor mødes nogle af tidens absolut største videnskabsfolk som dna-forsker Eske Willerslev, nobelpristager Morten Meldal og statistikeren Susanne Ditlevsen, der holder øje med hav og klima for os?
I Videnskabernes Selskab på H.C. Andersens Boulevard, i Carlsbergfondets bygning. Et ret så forunderligt, vildt og videnskabeligt mødested for nogle af de mest banebrydende forskere gennem flere hundrede år.
Medlem af Videnskabernes Selskab og ekspert i selskabets historie Marita Akhøj Nielsen giver en rundtur i huset. Kom med på tour de chambre i selskabets lokaler med fortællinger om store milepæle i et hus, der rummer alle videnskabelige genrer. Vi skal omkring alt fra gamle skatkister og forgyldte kongestole til P.S. Krøyers største portræt på bestilling – nogensinde.
Bygningen sætter i det hele taget rammerne om vild videnskab, der har gjort og stadig gør os klogere og rykker grænser for dig, mig og hele samfundet. Bare tænk på arven fra Albert Einstein, Charles Darwin, Marie Skłodowska Curie og Niels Bohr – så har du en lille ide om den historie, som bor i Videnskabernes Selskab.
Efter rundvisningen kan du tage plads i stolene på tredje sal til foredrag, der giver en bid af, hvordan vores forskere også i dag bruger huset til at diskutere nogle af nutidens rammende udfordringer.

Kan kunstig intelligens erstatte lægen?

Forskellighed giver robusthed. At vi mennesker ikke er kloner og ikke dør af det samme, er derfor en styrke for os som art. Men det er en udfordring for læger og for sundhedssystemet, at vi er så komplekse. Og det er også en udfordring, når kunstig intelligens kastes ind i ligningen.
Men hvad er mulighederne, og hvad er udfordringerne ved at bruge kunstig intelligens i sundhedsvæsenet?
Hør professor i sygdomssystembiologi Søren Brunak og lektor i antropologi Alexandra Jønsson i en samtale om, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe med at overskue komplekse sygdomsmønstre og skræddersy behandling til den enkelte. Men også om de dilemmaer og faldgruber, der følger med øget diagnosticering.
Om forskerne
Alexandra Brandt Ryborg Jønsson er antropolog og forsker i social ulighed i sundhed, herunder hvordan kultur, samfund og teknologi påvirker diagnoser, diagnostiske processer og borgeres opfattelser af sygdom og sundhed.
Hun er lektor på Roskilde Universitet og har en bistilling på Universitetet i Tromsø. Hun er en ofte brugt keynote i både ind- og udland og har desuden en fast klumme i Kristeligt Dagblad om samfundsmæssige og sundhedsmæssige problemstillinger. Alexandra er medlem af Det Unge Akademi (2022-2027).
Søren Brunak er en dansk fysiker, som i 1988 var en af de første i verden, der trænede kunstige neurale netværk til at forudsige proteiners struktur.
I de seneste 15 år har han arbejdet med at forbinde gener til multisygdom, hvor patienter har mange sygdomme oven i hinanden. Livslange sygdomshistorier, som findes for millioner af danskere i vores registre, bruges til at forudsige, hvilken sygdom vi får næste gang, og hvordan forskellige sygdomsforløb forgrener sig. Metoderne skal bruges til at forstå, hvordan sygdommene påvirker hinanden og til at give patienterne en mere præcis behandling.

Mytedræber og hjernekrøller: Er lillehjernen bare en reptilhjerne? Er magiske svampe syretrip eller lægemiddel?

Hvorfor tænker, drømmer, føler og udvikler vi os, som vi gør?
Det er et mysterium for de fleste af os. Heldigvis tager en række forskere opgaven på sig som hjernedetektiver. To af dem er hjerneforskerne Lau Møller Andersen og Gitte Moos Knudsen.
Lektor i kognitionsvidenskab Lau Møller Andersen går to skridt tilbage for at gå i kødet på de sejlivede myter om lillehjernen – en ofte undervurderet og misforstået del af hjernen. Den er tidligere blevet kaldt ”det motoriske kontrolcenter i vores hjerne”, men den er langt mere end det. Det viser nye teknologiske muligheder for at udforske hjernens aktivitet.
Dét er Lau Møller Andersen ekspert i. Han deler, hvordan lillehjernen trods dens tilsyneladende beskedne størrelse har stor indflydelse på alt fra indlæring og hukommelse til at bearbejde følelser og belønningsresponser. Vi vender altså tilbage til, hvordan vi forstår og udvikler os i verden – og dermed også muligheden for at undersøge forstyrrelser som Parkinsons sygdom.
På skift tager de ordet med to vidt forskellige temaer: hjernen på svampe og myten om lillehjernens betydning.
Læge og professor i neurologi Gitte Moos Knudsen sætter konkret skarpt på ”magiske” svampes påvirkning på hjernen – er de blot til fascinerende ud-af-kroppen-oplevelser, eller kan de være et undervurderet lægemiddel?
De seneste år har forskere som Gitte Moos Knudsen nemlig fået øjnene op for, at svampearter med psykedeliske stoffer også kan bane vej for et sundt sind. Hun udforsker nu, hvordan svampene i medicinsk sammenhæng kan gå fra syretrip til effektiv behandling af hjernesygdomme og psykiatriske lidelser som depression og angst.
Spørgsmål

Birgit Olsen
Akademisk medarbejder