Dialog og dna: Nobelpristager knækker kode til livet og formidling

Der går langt imellem store gennembrud som genteknologien CRISPR – en grundvidenskabelig opdagelse, der nu revolutionerer sundhed for mennesket og kloden. Det blev vi klogere på, da Videnskabernes Selskab samlede 400 nysgerrige mennesker til nobelforedrag og samtale med professor i biokemi, Dr. Jennifer Doudna.
Kan vi redigere os til en lysere fremtid for planeten og mennesket?
Svaret er ja – med den rette brug af genteknologien CRISPR. Sådan lød det, da den nobelprisvindende professor i biokemi, Dr. Jennifer Doudna, fyldte salen til randen ved sin forelæsning i Den Sorte Diamant i København den 2. maj.
Jennifer Doudna vandt i 2020 prisen for at knække koden til at kunne klippe-klistre i vores livs dna med opdagelsen af CRISPR. Metoden har revolutioneret videnskaben og er i rivende udvikling med nye muligheder for behandling af sygdomme, forbedring af landbrug og beskyttelse af miljøet.
Dét trak unge som ældre til i stor stil og førte til livlig debat om muligheder og etik. Om hvad vi kan – og skal. Eller, med andre ord: Hvordan videnskab og samfund skal udvikle sig sammen.
Jennifer Doudna gjorde os klogere, mens hun samtidig satte fokus på én helt afgørende faktor: Hvor effektfuld og nødvendig god forskningsformidling er. Hun var på dagen selv noget nær en videnskabelig rockstjerne med studerende og yngre forskere, der var mødt op i t-shirts med “CRISPR” print. Dagens gæster stod endda i kø efter foredraget for at stille yderligere spørgsmål og få en signatur.
Nobelpristageren brillierede også på scenen, hvor hun fremhævede netop, hvordan dialog er vigtig i samspillet med forskningen for at sikre tillid til det konkrete forskningsområde og videnskaben generelt. Det er en særligt tydelig opgave i en tid, hvor presset på den akademiske verden og skepsis over for videnskaben er tydelig i nobelpristagerens hjemland, USA. Det kan blandt andet skyldes, at borgere og forskere er for langt fra hinanden, lød det.
Nobelpristageren taler dermed samme sprog som en af Videnskabernes Selskabs kernemissioner: at styrke videnskaben – politisk, mellem forskere og i samtalen med borgere.
Se billederne fra en dag, hvor videnskabens fremskridt og medfølgende dilemmaer samlede 400 mennesker under ét tag for netop at styrke den mission.
Nobelforelæsningen var nummer 26 i rækken af Royal Academy Nobel Laureate Lectures, som Videnskabernes Selskab afholder med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Fotos: Lars Svankjær for Videnskabernes Selskab.













