Formidlingsakademiet 2025-2026

 

Formidlingsakademiet tilbyder nu 24 pladser til forskere i Danmark på et nyt kursusforløb med start i oktober 2025.

Formidlingsakademiet tilbyder intensive formidlingskurser til udvalgte, fagligt stærke forskningsprofiler, der vil blive bedre til at kommunikere og bidrage aktivt med deres viden til den offentlige debat.

Kurserne afholdes hos Videnskabernes Selskab, hvor du i en tværfaglig ramme rustes at engagere dig effektivt med medierne og gå i dialog med offentligheden på forskellige digitale platforme, ved arrangementer, foredrag osv.

Målet er at få flere forskere i Danmark til aktivt og kvalificeret at dele deres viden med omverdenen. For at levere viden til den offentlige debat og skabe opbakning til forskningen, men i lige så høj grad også for at skabe større forståelse for, hvordan videnskaben fungerer.

Indhold

Tid og sted

På kurserne møder du nogle af landets dygtigste journalister og kommunikationsfolk, der underviser og giver individuel feedback på alt fra foredrag til opslag på sociale medier.

Over i alt 6 hele kursusdage samt nogle korte, online møder vil du sammen med de øvrige deltagere arbejde med forskellige formater som artikler, video, præsentationer, sociale medier og pressehåndtering.

Du lægger også en strategi for hvordan din formidling kan passes ind i et travlt forskerliv, og mellem kursusgangene er der mange konkrete øvelser med individuel feedback. Øvelserne ender så vidt muligt med helt konkrete formidlingsprodukter i form af artikler, foredrag, videoer, posts på sociale medier mm.

Efter bestået kursus vil du som fortsætte som medlem af vores alumnenetværk. Her kan du blandt andet deltage i besøg hos medier og medvirke i anden formidling, som f.eks. på Folkemødet.

Tid og sted

Kursusdatoer med fysisk fremmøde:

Modul 1:
– Tirsdag 25. november 2025, kl. 10-17
– Onsdag 26. november 2025, kl. 9-16

Modul 2:
– Mandag 2. februar 2026, kl. 10-17
– Tirsdag 3. februar 2026, kl. 9-16

Modul 3:
– Mandag 13. april 2026, kl. 10-17
– Tirsdag 14. april 2026, kl. 9-16

Dimission:
– Tirsdag d. 26. maj 2026, kl. 10-20

Undervisningen foregår i Videnskabernes Selskab i København. Vi vil dog af og til rykke ud af huset, blandt andet i forbindelse med den praktiske træning.

Online møder:

  • Tirsdag 4. november 2025, kl. 16-18
  • Tirsdag 13. januar 2026, kl. 16-18
  • Tirsdag d. 10. marts 2026, kl. 16-18
  • Tirsdag d. 5. maj 2026, kl. 16-18

 

Det er vigtigt, at du har mulighed for at afsætte tiden til både at deltage i alle kursusgange og arbejde med opgaverne undervejs – herunder også at give dine meddeltagere feedback på deres arbejde.

Du skal desuden kunne deltage i ’Bestil en forsker’-ordningen under Forskningens Døgn, der afvikles i uge 17, 2026 (20.-24. april).

Vi regner med, at det samlede tidsforbrug for hver deltager vil ligge på ca. 15 arbejdsdage fordelt på de syv måneder.

Optagelseskriterier og forventninger til dig

Formidlingsakademiet er gratis og henvender sig til forskere fra alle dele af videnskaben. Undervisningen vil foregå på dansk, og du skal kunne formidle på dansk, men du behøver ikke have dansk som førstesprog for at deltage.

NB: Til efteråret 2026 udbydes samme kursusforløb på engelsk. Ønsker du at få besked, når der åbnes for ansøgninger til dette, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev om formidling her.

Som ansøger skal du leve op til følgende kriterier:

  • Du skal som udgangspunkt have ansættelse på mindst adjunkt-niveau og have en vis forskningsmæssig tyngde. Gerne også erfaring med forskningsbaseret undervisning eller tilsvarende. (Se nedenfor for evt. undtagelse for kravet om fastansættelse)
  • Du skal brænde for videnskab og drømme om en fremtid i forskningsverdenen.
  • Du kan være ansat på et universitet, en privat forskningsvirksomhed eller en formidlingsinstitution som f.eks. et museum. Du behøver ikke være medlem af Videnskabernes Selskab.
  • Du skal have gjort dig nogle første, egne erfaringer med formidling.
  • Du skal være motiveret for at gå i dialog med din omverden.

Derudover forventer vi, at du deltager aktivt i alle dele af Formidlingsakademiet. Ikke kun på selve kursus-dagene, men også ved forberedelse og konkrete formidlingsaktiviteter undervejs.

Du skal derfor kun søge, hvis du virkelig ønsker og har mulighed for at investere både dig selv og din tid i projektet. Vi forventer også, at du som alumne vil indgå i akademiets aktiviteter i de efterfølgende kommende år og virke som ’ambassadør’ for forskningsformidlingen i dit eget forskningsmiljø.

Til gengæld tilbyder vi landets vel nok mest omfattende træning i forskningskommunikation samt deltagelse i et unikt netværk af stærke forskningsformidlere.

NB: Der er mulighed for at søge om deltagelse som post.doc., hvis du har en meget stærk forskningsprofil med stor erfaring, og fremadrettet vil kunne bidrage aktivt til videnskabsformidlingen i Danmark via en ansættelse som forsker. Dette vil formentligt mest være aktuelt inden for områder, hvor fastansættelse som adjunkt eller i tenure-track er relativt svært at opnå i forhold til andre fag. Alt andet lige og inden for samme fag vil fastansatte forskere prioriteres fremfor post.doc.

Ansøgning

Din ansøgning skal bestå af:

  • En motiveret ansøgning på én A4-side med udgangspunkt i formålet med Formidlingsakademiet og kriterierne for optag.
  • En kort video (maks. 3 min.), hvor du fortæller, hvordan du – med udgangspunkt i dit fag – kan bidrage til en bedre vidensbaseret offentlig debat eller formidling af videnskab generelt.
  • Bilag: CV med angivelse af evt. udlandsophold og bevillinger (max. en side) + publikationsliste (samlet i én pdf).

 

Ansøgningsfrist: 1. juni 2025

Ansøgningerne bedømmes af et udvalg under Videnskabernes Selskab med lige vægt på motiveret ansøgning, video og c.v. Der sigtes efter at sammensætte et bredt felt af deltagere på tværs af fag, geografi, alder og køn.

Du får svar på din ansøgning senest 1. august 2025.

Link til upload af ansøgning og video kommer her i starten af april.

Unikt tilbud der virker

Med sit lange, intensive format er Formidlingsakademiet et unikt tilbud af høj kvalitet, som kun udbydes af Videnskabernes Selskab i Danmark.

Deltagerne viser stor tilfredshed med kurserne og beretter, at de får flere ting med sig i deres videre forskerliv: Generel viden om formidling og medier, konkrete værktøjer, netværk med andre formidlere og en strategi for deres fremtidige formidlingsindsats.

Helt konkret viser en evaluering, at deltagerne efter endt kursus blandt andet føler mere trygge i forskningsformidling på tværs af platforme og medier, og at de oftere aktivt deler deres viden med offentligheden, end før de deltog på kurset.

Formidlingsakademiets kurser afholdes med støtte fra Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden.

Kontakt

Spørgsmål kan rettes til kursusleder Peter Hyldgård: ph@kdvs.dk eller tlf. 2087 7756.

Du er også velkommen til at henvende dig, hvis du/I ønsker at samarbejde med Formidlingsindholdet om udvikling af formidling og kommunikationstræning på et institut, fakultet el.lign.

profile picture

Peter Hyldgård

Projektleder, Formidlingsakademiet

search