Forsamlingsforbund femdoblede publikum
Da Videnskabernes Selskab forleden kørte kameraerne i stilling til en livetransmission af et af de offentlige foredrag via Facebook – den første af sin slags – medførte det et seertalsboom, Selskabet aldrig har oplevet før coronapandemien.
Af: Rikke Reinholdt Petersen
Klokken slår 19.30 på marmoruret i hjørnet af Videnskabernes Selskabs mødesal. Der er højt til loftet – så højt, at der kunne gro træer herinde. Men i stedet er der en skov af solide, læderbetrukne stole. De vender alle den samme vej, op mod et lærred, og der er siddepladser nok til at holde en biografforestilling. Foran lærredet står en mand. Foredragsholderen. Men udover ham er der ikke et øje til stede. Alligevel er der flere tilskuere, end der nogensinde før har været til den slags arrangement, der skal til at begynde.
De sidder bare hjemme i stuerne. For nu skal de se liveforedrag på deres tv- og computerskærme med overlæge og professor i infektionsmedicin, Jens Lundgren – manden foran lærredet – som holder aftenens oplæg. Oplægget, som har titlen ”Coronapandemien – fra kaos til løsning”, er det første af sæsonens offentlige foredrag i Videnskabernes Selskab. Det stiller skarpt på den virus, der er grunden til, at salen i dag er tom, og hvordan vi kan få løsnet op for den knude, den har slået på samfundet.
Fem gange flere
Normalt er Selskabets kalender booket til offentlige foredrag hver anden mandag i hele for- og efteråret. Og sådan har det været siden de offentlige foredrag blev indstiftet for næsten 45 år siden. Igennem alle de år har foredragene og deres solide videnskabelige indhold trukket mange og tilbagevendende tilhørere til lokalerne på H.C. Andersens Boulevard. Men det har coronapandemien og forsamlingsforbuddet sat en solid kæp i hjulet for. Til trods for det var der rekordmange tilmeldinger til Jens Lundgrens foredrag – og da kameraerne først kørte, kom endnu flere seere til online.
Faktisk resulterede dagens seertal i en stigning på hele 5 gange flere deltagere, end der var med til det sidste ”normale” foredrag, inden første lockdown satte ind i marts 2020. Over 1000 mennesker så med. Og der er ikke tale om et enestående tilfælde. Den samme forskel i deltagere viser sig nemlig også, når man kigger på deltagertallene fra en håndfuld af Selskabets andre offentlige foredrag før coronaens komme.
Pligt til formidling af forskning
På væggen modsat lærredet, som Jens Lundgren står foran, mens han taler til et kamera med en blåtlysende linse på størrelse med en femkrone, hænger et oliemaleri, der fylder næsten hele salens væg. Billedet er malet af kunstner P.S. Krøyer, og det forestiller et møde i Videnskabernes Selskab i slutningen af 1800-tallet. Her taler zoologen Japetus Steenstrup til en halvcirkel af tilhørere.
– At formidle videnskab til danskerne og formidle den godt, det er en af Selskabets allervigtigste opgaver, siger Kristoffer Frøkjær, Head of Communications i Videnskabernes Selskab.
– Derfor betyder det meget for Selskabet, at vi stadig kan nå folk derude på trods af corona, så vi ikke er afskåret fra at udføre det, vi er her for. Og aftenens seertal ser ud til at tale et tydeligt sprog om, at liveudsendelser, som man let kan klikke sig ind på og følge med i, tiltaler rigtig mange.
Men der er også ulemper ved formatet, som er blevet overvejet, inden man besluttede sig for at gå live. For eksempel har seere af en livetransmission lettere ved at falde fra undervejs. At klappe computeren sammen eller skifte kanal på tv’et er nemmere end at rejse sig op midt under et foredrag og forlade lokalet, hvis man pludselig er kommet i tanke om, at der er noget, man skal nå.
Men seernes respons på Jens Lundgrens foredrag taget i betragtning er der umiddelbart ikke grund til at frygte at miste folks opmærksomhed undervejs:
– Fremragende indlæg. Tænk, at dansk forskning er så langt fremme i skoene. Tak for en spændende aften, lyder det i kommentarsporet til udsendelsen på Facebook fra en seer.
En anden seer følger op:
– Bliv endelig ved med at tilbyde dem [foredragene, red.] på livestream, hvis muligt.
Tilbage i mødesalen stikker en tekniker hovedet ind i lokalet fra et tilstødende rum. Han nikker som for at signalere, at livesessionen er overstået. Det hele er gået, som det skulle. Jens Lundgrens foredrag om coronapandemien er nået hele vejen hjem i stuerne. Og både tilskuere og Videnskabernes Selskab er blevet lidt klogere på fremtiden.
Hvis du ikke nåede at se professor og overlæge Jens Lundgrens foredrag, kan du se det ved at klikke her.