Danske Havalger sælger i Hobetal
Videnskabernes Selskabs nylige udgivelse af Danmarks Havalger bind 1-2, skrevet af specialister i marine makroalger Ruth Nielsen og Steffen Lundsteen, blev i går fejret ved en særreception med inspiration fra den rige algeverden.
Vidste du, at der findes flere havalger i de danske farvande, end året har dage? Og var du klar over, at mange af dem er spiselige? Faktisk har du allerede smagt dem, hvis du nogensinde har bestilt sushi.
Men ikke alene er havalgerne fulde af proteiner, vitaminer, mineraler, kostfibre og umættede fedtstoffer, de er også – når de sættes under lup – helt utroligt smukke og farverige, og så besidder de en kompleksitet og forskelligartethed, som var de rystet frem i et kalejdoskop.
Til receptionen for bogen i Selskabet onsdag den 20. november fik gæsterne disse påstande bekræftet – her kunne man nemlig både se bogens flotte, detaljerede algefotos og ikke mindst smage en række algedelikatesser nøje udvalgt efter dagens tema.
Storsælgende alger
Mellem festlige takketaler og prøvesmagning af algechips, tangsyltetøj og mandler ristet i algesalt blev der heldigvis også tid til at veksle et par ord med Ruth Nielsen. Og det var en storsmilende forfatter, hvis bog i skrivende stund er solgt i hobetal til både nær og fjern, der kunne svare på spørgsmålet om, hvorvidt en sådan salgssucces var noget, hun på forhånd havde forventet:
– Jeg var klar over, at der var brug for den, er Ruths første, og venligt bestemte svar; men alligevel… At den sådan flyver ud af jeres dør, det er jo en stor overraskelse og glæde.
Og det er da også ganske forståeligt, at der følger en stor portion glæde og lettelse i kølvandet på at sætte bogens sidste punktum og herefter se den klare sig godt ude i verden – ikke mindst, når værket har været så længe undervejs som Danmarks Havalger.
De første spæde skridt til tobindsværket blev ifølge Ruth Nielsen nemlig allerede taget i 1996-97, hvor man drog på såkaldt ”vinterindsamling”, hvorunder de første prøver præsenteret i værket blev fundet. Senere, omkring 2011-12 tog beslutningen om bogen for alvor form, og forfatternes arbejde med havalgerne intensiveredes.
Alle gode gange alger
Det til dato mest omfattende værk om dansk algeflora er således blevet til over en længere årrække, og der er en god grund til, at det har ladet vente på sig. Bogen er nemlig blevet udtænkt af to forfattere, hvis ambitioner på værkets vegne ikke har haft nogen smalle steder. Den enorme undervandsverden af rød-, brun- og grønalger er nemlig ikke ”kun” blevet identificeret og beskrevet til punkt og prikke (og prikkort) – man har også udarbejdet en række yderst nyttige værktøjer til selve studiet af havalgerne, herunder bestemmelsesnøgler og indsamlingsguides.
Stjernehår, rosenhinde og koralgaffel
Og der er virkelig også rigeligt med algearter at kaste sig ud i, hvad enten man er trænet eller ej. For, som Selskabets redaktør Marita Akhøj Nielsen påpegede i sin tale på dagen, så er havalgernes verden så mangfoldig, at alene deres navne er et sprogligt studiestykke i sig selv. Det var da også svært for gæsterne ikke at trække på smilebåndet, da redaktøren opremsede en liste over nogle af de mest finurlige tilfælde: Pudderkvastalge, pølsetang, søkartoffel, stjernehår, koralgaffel, sommersalat, rosenhinde og sågar knold-og-tot-alge.
Men foruden forfatternes personlige interesse for området og ønsket om at lave en grundig, dybdegående kortlægning af et fagområde, er der også en anden velovervejet mission med værket. Ruth Nielsen kan nemlig fortælle, at der gennem den senere tid hos de unge studerende har været en tendens mod at vælge studiet af planktonalger frem for de store havalger, som hun skriver om.
– Jeg håber jo, at bogen kan være med til at vække interesse hos nogen – at nu er der noget litteratur, de kan søge oplysninger i, slår hun fast.
I et kystland som Danmark er det jo unægtelig også vigtigt, at vi ikke forsømmer så stor en del af den maritime flora, blot fordi, der ikke findes fagstof nok, og den rigtige slags.
Men, men, men. Hvis ikke interessen for havalgerne allerede var der, så er den i hvert fald hurtigt kommet – bestillingerne på Danmarks Havalger fortsætter nemlig uanfægtet dagen efter receptionen.