Royal tillid og fremtidshåb: Kongen tog varmt imod Videnskabernes Selskab til årets nytårskur
Videnskab, fælles løsninger og kongelig tillid er en treenighed, der sætter kursen for Videnskabernes Selskab i 2025. Det blev fejret til nytårskur på Christiansborg, hvor Kongen tog varmt imod nytårstalen fra Videnskabernes Selskab.
Af: Ghita Nidam Møller
De lange skørter var ude at svinge, mens herrer trak galant i kjole og hvidt i en helt særlig anledning: Den kongelige nytårskur.
Den 7. januar troppede en delegation fra Videnskabernes Selskab op sammen med 1.000 gæster på Christiansborg for ansigt til ansigt at ønske godt nytår til D.M. Kongen og Dronningen. Det blev med store smil og håbefulde ord fra begge parter.
Fordi selvom mørke skyer og udfordringer venter i 2025, så er der ingen slinger i valsen, hvad angår Videnskabernes selskabs overbevisning og Kongehusets fortsatte tillid til videnskabens rolle for en lys fremtid. Med Kong Frederik på tronen fortsætter det kongelige protektorat af Videnskabernes Selskab ufortrødent, som det har gjort siden stiftelsen i 1742.
Netop derfor var årets nytårskur også en unik mulighed for at takke for og fejre det særlige bånd, som understreger videnskabens brede betydning for samfundet nu og i fremtiden.
– Det er afgørende, for videnskabens rolle i samfundet bliver stadig vigtigere til at løse vores fælles udfordringer. I dag mere end i går, i morgen mere end i dag, lød et par af ordene fra Susanne Ditlevsen, præsident for Videnskabernes Selskab, da stilheden sænkede sig og hun tog ordet i sin nytårstale til Kongen.
Fra en invitation til en anden
Videnskabernes Selskab benyttede festlighederne til også at åbne dørene til Videnskabernes Selskab på H.C. Andersens Boulevard.
– Vi håber, at Selskabet kan blive et sted, hvor Majestæten vil finde glæde og inspiration i at komme. Et sted, som De kan præge med Deres egen stemme for videnskaben, sagde præsidenten på vegne af Videnskabernes Selskab som en udstrakt hånd til Kongen.
Nytårstalen landede varmt hos Kong Frederik, der i sin korte tid på tronen allerede har udvist engagement for videnskabens rolle i samfundet. Kong Frederik løfter dermed arven fra Dronning Magrethe og bringer kongehuset lange historiske støtte med ind i nutiden.
I det nye år ser Videnskabernes Selskab nu frem til med royal tillid at fremme grundforskning og tværvidenskabelige forskning – og med det kæmpe for videnskabens stilling i samfundet og for at skabe løsninger ikke blot for klimaet, men for hele samfundet.
Læs hele præsident Susanne Ditlevs tale til Kong Frederik nedenfor.
Deres Majestæter;
Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab ønsker Dem godt nytår.
Vi er meget glade for invitationen til nytårskur. Den giver os mulighed for igen at sige Deres Majestæt Kong Frederik hjertelig tak for, at Selskabet er blandt Deres nye protektioner. Deres støtte til videnskaben er prisværdig. Vi har igen og igen set, at både Kongen og Dronningen er dybt engagerede. Det er afgørende, for videnskabens rolle i samfundet bliver stadig vigtigere. Til at løse vores fælles udfordringer. I dag mere end i går, i morgen mere end i dag.
Deres Majestæt besøgte for nylig Videnskabernes Selskab, tak for et par tillidsfulde og inspirerende timer! Her fortalte vi om vores første kongelige protektor Christian VI, og hans ønsker til, hvilke opgaver Selskabet skulle varetage, for mere end 280 år siden. At ”udgive for lyset” var en af dem. At dele alt det, videnskaben giver os, til gavn for hele samfundet. Det arbejder vi fortsat for i dag. Vi støtter grundvidenskabens stemme og den tværvidenskabelige forståelse. At Deres Majestæt står bag os som protektor – det føjer tyngde til vores virke. Vi håber, at Selskabet kan blive et sted, hvor Majestæten vil finde glæde og inspiration i at komme. Et sted, som De kan præge med Deres egen stemme for videnskaben.
Sidste år var Deres Majestæter værter for Deres første statsbesøg som kongepar. I Deres tale til det islandske præsidentpar lå et budskab, som står Selskabets hjerte – og hjerner – nært: ”Kun ved fælles kraft kan vi nærme os vores ambitiøse klimamål”, lød det. Det vil vi gerne hjælpe til med. Også i Deres nytårstale lå et smukt budskab: ”Vores lod er at passe på vores jord, for i morgen er der også en dag”.
Meget skal ske, før vi får en grønnere fremtid. Og her spiller videnskaben en vigtig rolle – fra mange forskellige fagfelter, som vi også er repræsenteret her i dag. Vi glæder os til samarbejdet.
Vi ønsker Deres Majestæter et lykkebringende nytår.